CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

krahujec krátkoprstý
Accipiter brevipes (Severtzov, 1850)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití »  rod Accipiter - jestřáb

Vědecká synonyma

Astur brevipes Severtzov, 1850
Accipiter badius brevipes

Další jména

= jestřáb krátkoprstý

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 30-38 cm.
Rozpětí: M 70 cm, F 80 cm.
Hmotnost: M 160-190 g, F 190-220 g.
Vejce.
Výška x šířka:37-44x29-34 mm.
Hmotnost:kolem 22 g.

Popis

Velice podobný k.obecnému (Accipiter nisus). Vždy má ale hnědou duhovku - k.obecný má jasně žlutou. Samec má světlé tváře(k.obecný rezavé), je světlejší i celkově. Samice nemá bílý nadoční proužek, spodní strana těla je hnědě skvrnitá.

Ekologie

Nejčastěji obývá listnaté lesíky v teplých oblastech. Hnízdí na stromech, od května snáší 2-5 vajec, na kterých sedí pouze samice cca 35 dní. Dalších asi 45 dní krmí rodiče mladé na hnízdě.
Potravu tvoří převážně plazi a větší hmyz (brouci,rovnokřídlí), méně často drobní ptáci a savci.

Rozšíření

Jihovýchodní Evropa a Přední Asie až po Írán. Nejblíže od nás hnízdí nepravidelně do pěti párů v Maďarsku. V ČR prokazatelně zjištěn jednou - v roce 1958 ulovena samice u Frýdku Místku.
Tažný druh, zimuje ve východní Africe.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22695499]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Accipiter brevipes (Severtsov, 1850)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96718]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Accipiter brevipes (Severtzov, 1850)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53049]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Accipiter brevipes Severtsov, 1850]
Datum citace: 28. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Accipiter brevipes (Severtsov, 1850)]
Datum citace: 17. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Accipiter brevipes (Severtsov, 1850)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Accipiter brevipes]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Accipiter brevipes]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Accipiter brevipes]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře