CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

moták stepní
Circus macrourus (S. G. Gmelin, 1770)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití »  rod Circus - moták

Vědecká synonyma

Accipiter macrourus

Další názvy

= moták jižní
= pilich stepní

Téměř ohrožený

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 40-50 cm.
Rozpětí křídel: 100-120 cm.
Hmotnost: 320-600 g.
Vejce.
Výška x šířka:40-50x33-37 mm.
Hmotnost:28 g.

Popis

V terénu těžko odlišitelný od m. pilicha (Circus cyaneus). Samci jsou ještě světlejší, mají méně kontrastní kostřec a užší černý konec křídla. I u samic je kostřec méně výrazný.

Ekologie

Vyhledává otevřené, sušší krajiny, charakteristické jsou stepi. Hnízdí jednotlivě, nebo v malých koloniích do 5-ti párů. Hnízdo je na zemi, snůška 3-6 vajec. Doba sezení je 29-30 dní, dalších 35-45 dní jsou mláďata krmena na hnízdě. Nejvyšší doložený věk je 12 roků.
Hlavní částí potravy jsou drobní savci do velikosti křečka, dále ptáci, plazi a velký hmyz.

Rozšíření

Turkestánský typ rozšíření. Vzácně hnízdí v Moldávii, na jižní Ukrajině a v Bělorusku. V evropské části areálu je znám jen nepatrný počet hnízdišť, která navíc stále ubývají. Odtamtud žije dále na východ až do severozápadní Číny. Nepravidelně může zahnízdit západněji - je prokázáno z Německa, možné na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a Bulharsku.
V ČR je zjišťován nepravidelně, v některých letech i častěji. Hnízdění u nás dosud nedylo prokázáno. Objevuje se nejvíc v letních měsících, ale je známo i prosincové pozorování. Je možné,že výskyt u nás je častější, ale dochází k záměně s ostatními motáky (pilichem a lužním).

Význam

Téměř ohrožený druh(NT).

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22695396]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Circus macrourus (Gmelin, 1770)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96713]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Circus macrourus (S. G. Gmelin, 1771)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53031]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Circus macrourus S. G. Gmelin, 1770]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Circus macrourus (Gmelin, SG, 1770)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Circus macrourus (S. G. Gmelin, 1770)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Circus macrourus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Circus macrourus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Circus macrourus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Circus macrourus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 2
Komentáře