CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sup bělohlavý
Gyps fulvus (Hablizl, 1783)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití »  rod Gyps - sup

Obrázky


Taxonomie

Gyps fulvus fulvus (Hablizl, 1783) - severní Afrika, jižní Evropa a Asie.
Gyps fulvus fulvescens Hume, 1869 - Indie.
Některými autory je za ssp.tohoto druhu považován i sup kapský(Gyps coprotheres).

Velikost

Délka: 95-110 cm.
Rozpětí křídel: 230-280 cm.
Hmotnost: 5-11 kg.
Vejce.
Výška x šířka:82-106x64-75 mm.
Hmotnost:cca 252 g.

Popis

Jeden z největších evropských ptáků. Tělo má žlutohnědé, bílá hlava a krk. Výrazně černé letky. Mladí ptáci jsou světlejší.

Ekologie

Žijí v suchých skalnatých oblastech. Hnízdí většinou v koloniích(v největší ve Španělsku je kolem 100 párů). Hnízda staví na skalních útesech, zřídka na stromech. V lednu až únoru snášejí většinou jedno vejce, sedí na něm 47-54 dní. Mláďata zůstávají v hnízdě asi 4 měsíce, ale i po vylétnutí o ně rodiče ještě několik týdnů pečují. Pohlavně dospívají ve 4-5 letech, nejvyšší všk v zajetí je 55 let.
Potrava - výhradně mršiny velkých zvířat, po kterých pátrá až do vzdálenosti 60 km od hnízda.

Rozšíření

Palearktický typ rozšíření.
G. f. fulvus - severozápad Afriky, jižní Evropa a areál druhu pokračuje až do Střední Asie, severně od Himaláje.
V Evropě hnízdí cca 12000 párů, z toho asi 10500 ve Španělsku. Nejblíže od nás hnízdí asi 10 párů v Bulharsku.
V ČR v 19. století celkem pravidelně zalétali jednotliví ptáci, ve 20. století byly zálety stále vzácnější. Poslední ověřená pozorování jsou z let 1984 a 2003.

Význam

U nás pouze vzácný host, v místech početného výskytu prospívají odstraňováním uhynulých zvířat.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Gyps fulvus fulvescens Hume, 1869 - sup bělohlavý indický

Gyps fulvus fulvescens - 0000000001 1

poddruh Gyps fulvus fulvus (Hablizl, 1783) - sup bělohlavý středomořský

Gyps fulvus fulvus - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22695219]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Gyps fulvus (Hablizl, 1783)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96702]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Gyps fulvus (Hablizl, 1783)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53000]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Gyps fulvus Hablizl, 1783]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Gyps fulvus (Hablizl, 1783)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Gyps fulvus (Hablizl, 1783)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Gyps fulvus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Gyps fulvus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Gyps fulvus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem