CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

luňák hnědý
Milvus migrans (Boddaert, 1783)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití »  rod Milvus - luňák

Vědecká synonyma

Falco migrans Boddaert, 1783
Accipiter korschun
Falco niger Brisson, 1760

Málo dotčený LC

Obrázky

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Autor: Jan Ševčík

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Autor: Lukáš Konečný

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Autor: Lukáš Konečný

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Autor: Lukáš Konečný

Milvus migrans lineatus - luňák sibiřský

Milvus migrans lineatus - luňák sibiřský

Autor: Jakub Stančo

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Autor: Petr Baum

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans - luňák hnědý evropský

Autor: Jan Ševčík

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Milvus migrans migrans (Boddaert, 1783)-Evropa a sever Afriky.
Milvus migrans lineatus (J.E.Gray, 1831)-Asie.

Další ssp. žije v Africe na jih od Sahary a dvě v jižní Asii a Austrálii.

Někdy se za poddruh Milvus migrans považuje Milvus aegyptius.

Velikost

Délka: 50-60 cm.
Rozpětí křídel: 130-155 cm.
Hmotnost: 750-950 g.
Vejce.
Výška x šířka:47-61x37-47 mm.
Hmotnost:kolem 58 g.

Popis

Velikosti káně, delší, slabě vykrojený ocas. Celkově je tmavohnědý , se světlejší hlavou.

Ekologie

Obývá lesnaté oblasti v blízkosti vod. Hnízdo staví vždy na stromech. Od poloviny dubna snáší 2-5 vajec, sedí oba rodiče nejčastěji 31-32 dní. Mláďata z hnízda vyvádí po 42-45 dnech.
Potrava - vyhledává hlavně mršiny, méně často loví drobné obratlovce a větší hmyz. Dokáže o potravu i obrat jiné dravce.
Naše populace jsou tažné, zimují až v tropické Africe, kam odlétají už od poloviny srpna. Vracejí se v dubnu - velice vzácně můžou jednotlivé kusy přezimovat u nás.

Rozšíření

Mimo Ameriku je rozšířen na všech světadílech.
M. migrans migrans - Evropa mimo Skandinávie a V. Británie. Celá Asie, mimo severu a Oceánie.
V ČR pravidelně v počtu cca 50 párů hnízdí. Hlavní oblasti výskytu jsou jižní Morava a jižní Čechy. Mimo to přes naše území migrují severnější populace.

Význam

V přírodě je prospěšný odstraňováním mršin. Vzhledem ke způsobu obstarávání potravy je silně ohrožen kladením otrávených návnad.

Chov

V zoologických zahradách bývá luňák hnědý poměrně častým chovancem. Lze je chovat ve voliérách ve společnosti menších druhů ptáků. Často vysedávají na vysokých stromech a pozorují okolí. Při vyrušení dokáží dlouho kroužit, pokud jim to voliéra umožňuje. Na hnízdění jim musíme poskytnout vhodnou podložku, na kterou začnou snášet klacíky, stébla trávy, ptačí peří i jiné materiály. K rozmnožování v zajetí dochází poměrně často. Luňáci se krmí hovězím masem, kuřaty, drobnými hlodavci, dále dostávají sladkovodní ryby a občas kousek slepice nebo králíka. Pokud se chovají ve společnosti jiných ptáků přiživují se i na jejich potravě.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Zařazené taxony

Počet záznamů: 5

poddruh Milvus migrans affinis Gould, 1838

Milvus migrans affinis

poddruh Milvus migrans formosanus Kuroda, 1920
poddruh Milvus migrans govinda Sykes, 1832

Milvus migrans govinda

poddruh Milvus migrans lineatus (J. E. Gray, 1831) - luňák sibiřský

Milvus migrans lineatus

poddruh Milvus migrans migrans (Boddaert, 1783) - luňák hnědý evropský

Milvus migrans migrans


Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Milvus migrans]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22734972]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Milvus migrans (Boddaert, 1783)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96688]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Milvus migrans (Boddaert, 1783)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [1069db42-510a-4e30-a688-488955d2d16c]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Milvus migrans (Boddaert, 1783)]
Datum citace: 6. únor 2015
EN F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (eds): IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Milvus migrans (Boddaert, 1783)]
Datum citace: 22. duben 2021
EN del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Milvus migrans Boddaert, 1783]
Datum citace: 27. listopad 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Milvus migrans (Boddaert, 1783)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Milvus migrans]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Milvus migrans]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Milvus migrans]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře