CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

morčák velký
Mergus merganser Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Anseriformes - vrubozobí »  čeleď Anatidae - kachnovití »  rod Mergus - morčák

Další názvy

= morčák veliký

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Mergus merganser merganser - sever Evropy a Asie.
Mergus merganser orientalis - vysoké polohy ve střední Asii.
Mergus merganser americanus - střed Severní Ameriky.

Velikost

Délka: 58-68 cm.
Rozpětí: 78-94 cm.
Hmotnost: M 1200-2160 g., F 900-1770 g.
Vejce.
Výška x šířka: 62-74x42-49 mm.
Hmotnost: 84 g.

Popis

Samec ve svatebním šatu hlavu a horní část krku kovově zelenou, na hlavě náznak chocholky. Prsa a boky bílé s růžovým nádechem. Samice má hlavu, šíji a strany krku rezavohnědé, ostře oddělené od bílého hrdla, v zátylku náznak chocholky. Vrch těla je šedomodrý, vole a spodek těla bílé. Samec v prostém šatu se podobá samici, zachovává si pestřejší zbarvení křídel.

Ekologie

Hnízdo bývá nejčastěji v dutinách stromů, využívá však i dutiny ve skalních stěnách, ve starém zdivu,obsazuje i velké budky. V jižních oblastech od března, na severu až do července snáší 8-12(6-15)vajec, nalezeny byly ale i hnízda s více než 30 vejci - zcela jistě od více samic. Sedí samice 32-35 dní. Mláďata po vylíhnutí zůstávají nejméně 2 dny v hnízdě, pak jsou odváděna na vodu. Letuschopná jsou ve stáří 2 měsíců, drží se spolu až do podzimu, i když samice je poměrně brzo opouští. Pohlavně dospívají po 2 letech, nejvyšší věk zjištěný kroužkováním je 7,5 roku.
Hlavní součástí potravy jsou ryby, nejčastěji do délky 10 cm, u štíhlých druhů ale i značně delší. V menší míře se živí i korýši, vodním hmyzem a jeho larvami, červy a měkkýši.

Možné záměny

Podobná samice morčáka prostředního (Mergus serrator) se od samice m. velkého odlišuje neostrým přechodem bílé a hnědé barvy na bocích krku, má výraznější, zdvojenou chocholku a hnědší vrch těla.

Rozšíření

Areál leží poněkud jižněji, než u zbývajících dvou druhů evropských morčáků. Na jih od souvislého areálu existují izolované populace - severní podhůří Alp, Makedonie, Řecko, Rumunsko, jezero Seven v Arménii. Severní populace jsou tažné, zimujína mořských pobřežích i větších vnitrozemských vodách Evropy, střední a severní Asie a Severní Ameriky. Jižnější populace jsou přelétavé až stálé. Počty v Evropě se od začátku 20. století zvyšují, v současnosti na celém území hnízdí necelých 74 tisíc párů.
Naším územím početně protahuje, běžně zimuje a nejméně od roku 1999 pravidelně v malém počtu hnízdí. Nepravidelné hnízdění jednotlivých párů je známé už od 19. století, v současnosti je jediným pravidelně obsazovaným územím okolí soutoku Odry a Olše u Bohumína, i když zahnízdění není vyloučeno i na jiných lokalitách. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 2-11 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR - kriticky ohrožený druh. Rozšíření druhu i zvýšení početnosti může pomoci vyvěšování hnízdních budek, kterých ochotně využívá.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Mergus merganser americanus Cassin, 1852 - morčák velký americký
poddruh Mergus merganser merganser Linnaeus, 1758 - morčák velký eurosibiřský

Mergus merganser merganser - 0000000001 1

poddruh Mergus merganser orientalis Gould, 1845 - morčák velký tibetský

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Mergus merganser]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22680492]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Mergus merganser Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96551]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Mergus merganser Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52931]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Mergus merganser Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Mergus merganser Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Mergus merganser Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Mergus merganser]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Mergus merganser]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Mergus merganser]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Mergus merganser]
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Mergus merganser]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře