CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

polák velký
Aythya ferina (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Anseriformes - vrubozobí »  čeleď Anatidae - kachnovití »  rod Aythya - polák

Vědecká synonyma

Anas ferina Linnaeus, 1758

Další názvy

= polák veliký

Obrázky


mládě

hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 42-49 cm.
Rozpětí: 67-75 cm.
Hmotnost: 550-1300 g.
Vejce (prům. hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 61x44 mm.
Hmotnost: 58,5 g.

Popis

Kačer ve svatebním šatě má hlavu a krk rezavě hnědé, černou hruď, hřbet a boky šedé s tmavým vlnkováním, šedomodrý zobák. Samice jsou šedavě tmavohnědé, s nenápadnou nažloutlou kresbou kolem oka a kořene zobáku. Samci v prostém šatě jsou podobní, mají rezavější tón.

Ekologie

Hnízdo bývá umístěno v hustých pobřežních porostech, většinou těsně u vody. Od poloviny dubna do června snáší 5-18 vajec(větší snůšky jsou patrně od více samic), vejce snáší i do hnízd jiných druhů kachen a naopak (nejčastěji se jedná o poláka chocholačku (Aythya fuligula). Sedí pouze samice 23-28 dní, mláďata po oschnutí opouštějí hnízdo, od prvního dne výborně plavou a potápějí se. Vzletná jsou po 7-8 týdnech, některá se ale osamostatňují už dříve. Pohlavně dospívají ve druhém roce, u kroužkovaného ptáka byl zjištěn nejvyšší věk přes 8 let, v zajetí přes 11 let.
Rostlinná potrava převažuje, živí se mladými výhonky, pupeny a ostatními vegetačními částmi rostlin a semeny. Z živočichů jsou nejčastější potravou měkkýši, dále vodní hmyz a jeho larvy, příležitostně i pulci, obojživelníci a malé rybky. Potravu sbírá převážně ve vodě, potápí se nejčastěji do hloubek kolem 1 m., pod vodou vydrží kolem půl minuty.

Rozšíření

Většina Evropy a dále do střední Asie. Při okrajích areálu může místy hnízdit i daleko od hranic souvislého rozšíření - např. na Pyrenejském poloostrově, na severu Afriky a v Malé Asii. Evropské populace byly po většinu 20. století stabilní, v posledních cca 20 letech početnost mírně klesá. V celé Evropě hnízdí více než 210 tisíc párů. Převážně (mimo populací ze západní Evropy)tažný druh zimující poněkud jižněji od hnízdišť - ve Středomoří, v Arábii a v jižní Asii.
Na našem území hnízdí, početně protahuje a pravidelně zimuje. V hnízdním období je nejpočetnější v nižších polohách, řídce ale hnízdí až do 800 m. n. m. V 19. století se u nás jednalo o vzácně hnízdící druh, zhruba do roku 1970 se početnost rychle zvyšovala, na mnoha místech byl nejhojnějším druhem kachen. Poté začaly stavy klesat a tento trend přetrvává do současnosti. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 9-17 tisíc párů.

Význam

Poměrně významný lovný druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [96513]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Aythya ferina (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Aythya ferina]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [472]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Aythya ferina (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Aythya ferina (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Aythya ferina (Linnaeus, 1758)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Aythya ferina]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Aythya ferina]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Aythya ferina]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Aythya ferina]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře