CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

zrzohlávka rudozobá
Netta rufina (Pallas, 1773)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Anseriformes - vrubozobí »  čeleď Anatidae - kachnovití »  rod Netta - zrzohlávka

Vědecká synonyma

Anas rufina Pallas, 1773
Anas rubina

Další názvy

= kachna zrzohlavá
= polák zrzohlávka

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 53-57 cm.
Rozpětí: 85-90 cm.
Hmotnost: 700-1550 g.
Vejce (prům. hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 56x42 mm.
Hmotnost: 49 g.

Popis

Samci ve svatebním šatu mají hnědou hlavu se zlatožlutým čelem a temenem, černou hruď a bílé boky. Samice jsou šedohnědé s tmavou horní polovinou hlavy. Samci v prostém šatu se podobají samicím, odlišují se karmínově červeným zobákem (stejný i v šatu svatebním), samice ho mají hnědočervený, u špičky světlejší. V letu je u obou pohlaví nápadný světlý pás lemující celou zadní polovinu křídla.

Ekologie

Ke hnízdění vybírá hlavně větší rybníky a jezera, hnízdo bývá na zemi poblíž vody, většinou dobře kryté trávou nebo keři. Od začátku dubna do června snáší 4-12 vajec, poměrně časté jsou ale snůšky větší-až 26 vajec, v těchto případech pocházejí od 2 nebo i 3 samic. Samice zrzohlávky snáší vejce i do hnízd jiných druhů kachen a naopak, někdy bývají vidět v rodinkách mláďata různých druhů. Na vejcích sedí pouze samice 26-28 dní, samec se zdržuje v okolí, po vylíhnutí mláďat však většinou rodinku opouští. Mláďata jsou vzletná asi v 8 týdnech věku, ale i potom ještě dlouhou dobu setrvávají se samicí. Kroužkováním byl zjištěn věk 7 let, v zajetí až 15.
Potravu tvoří převážně rostliny, nejčastěji řasy rodu Chara, ze živočichů měkkýši, vodní hmyz a jeho larvy, drobní korýši, pulci, malé žáby i rybky.

Rozšíření

Hnízdní areál v jižní a střední Evropě a ve střední Asii je hlavně na západě velmi mozaikovitý. Rozšíření druhu se silně mění, po ústupu se od začátku 20. století druh opět začal v Evropě rozšiřovat k severu, v současnosti se evropská populace odhaduje na 59 tisíc párů. Ptáci z jihu areálu jsou většinou stálí, od střední Evropy stěhovaví, zimují ve Středomoří, východnější populace v Přední Asii a Přední i Zadní Indii.
Na našem území nehojně hnízdí a protahuje, vyjímečně zimuje. Začátkem 20. století byly jediným hnízdištěm Lednické rybníky, odkud se od začátku 50. let začal tento druh šířit na celou jižní Moravu. V Čechách vyhnízdily první páry v r. 1952 na Českobudějovicku, další hnízdní oblastí se od r. 1971 stalo Třeboňsko. Zrzohlávka se dále šíří i v současnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-250 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii EN - ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22680348]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Netta rufina (Pallas, 1773)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96511]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Netta rufina (Pallas, 1773)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52899]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Netta rufina Pallas, 1773]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Netta rufina (Pallas, 1773)]
Datum citace: 16. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [2820:kolbenente-netta-rufina]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Netta rufina (Pallas, 1773)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Netta rufina]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Netta rufina]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Netta rufina]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Netta rufina]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře