CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

čírka modrá
Anas querquedula Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Anseriformes - vrubozobí »  čeleď Anatidae - kachnovití »  rod Anas - kachna

Vědecká synonyma

Spatula querquedula (Linnaeus, 1758)
Anas circia

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 37-41 cm.
Rozpětí: 59-67 cm.
Hmotnost: 240-600 g.
Vejce (prům hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 46x33 mm.
Hmotnost: 26 g.

Popis

Samec ve svatebním šatě má hnědou hlavu s nápadnou bílou páskou. Vrch těla je šedobílý, boky bělavé, ostře ohraničené od tmavohnědé hrudi. Samice je hnědá, nenápadně skvrnitá, má světlejší nadoční proužek. Samec v prostém šatě je podobný samici. Obě pohlaví mají nevýrazné kovově zelené zrcátko vpředu i vzadu bíle lemované.

Ekologie

Hnízdo si staví na zemi v rostlinném krytu. Od dubna do června snáší 5-12 vajec, sedí pouze samice 23 dní, samec se celou dobu zdržuje v okolí. Vylíhlá mláďata jsou během prvního dne odvedena k vodě, vzletná jsou po 1 měsíci, pohlavně dospívají v jednom roce.
Potravu tvoří pulci, rybí potěr, korýši, měkkýši, červi a hmyz, živí se i semeny a zelenými částmi rostlin.

Rozšíření

Většina Evropy a navazující široký pruh středem Asie. Hranice areálu dosti kolísají, hlavně v Evropě se během posledního století několikrát rozšířil na sever a opět ustoupil. Po roce 1950 se početnost v Evropě začala snižovat a tento trend přetrvává dodnes. Celoevropská populace čítá v současnosti více než 390 tisíc párů a je považována za ubývající. Tažný druh zimující převážně daleko na jih od hnízdního areálu v Africe mezi Saharou a rovníkem, východní populace v jižní Asii.
Naším územím pravidelně protahuje, v malém množství hnízdí především v nížinách, max. vystupuje do výšek 670 m.n.m. Stejně jako v celé Evropě klesají stavy i u nás, v letech 2001-03 byl počet hnízdících párů odhadnut na 60-120.

Význam

Je řazena mezi zvěř, v malých počtech se loví. V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR - kriticky ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Anas querquedula]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22680313]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Spatula querquedula (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96505]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Anas querquedula Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [f7f3cf92-df94-4ed3-8dfa-2a7ea2e2ff9b]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Anas querquedula Linnaeus, 1758]
Datum citace: 31. leden 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52890]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Spatula querquedula Linnaeus, 1758]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Spatula querquedula (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 22. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [2813:knaekente-anas-querquedula]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Anas querquedula Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Anas querquedula]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Anas querquedula]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Anas querquedula]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Anas querquedula]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře