CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

čírka obecná
Anas crecca Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Anseriformes - vrubozobí »  čeleď Anatidae - kachnovití »  rod Anas - kachna

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Některými autory je druh považován za monotypický, jinými je naopak za jeho ssp. považována i čírka karolínská (A. c. nimia).

Velikost

Délka: 34-38 cm.
Rozpětí: 53-59 cm.
Hmotnost: 200-350 g.

Popis

Naše nejmenší kachna, veliká asi jako holub. Samec ve svatebním šatě má kaštanově hnědou hlavu s kovově zeleným pásem po stranách, trup šedý. Samice je hnědá s nenápadným skvrněním, samec v prostém šatě a mladí ptáci jsou podobní. Důležitým rozlišovacím znakem je zrcátko v křídle - je leskle zelené, vpředu bíle lemované.

Ekologie

Hnízdo si staví na skrytých místech v hustém rostlinném porostu, většinou blízko vody. Od dubna do června snáší 5-12 (15) vajec, sedí pouze samice 23 dní. Brzo po vylíhnutí jsou mláďata odváděna na vodu, od prvního dne se velice dobře potápějí a plavou. Vzletná jsou ve věku kolem jednoho měsíce, pohlavně dospívají v jednom roce.
Potrava je rostlinná i živočišná, přičemž v zimním období převažuje rostlinná a naopak. Z rostlin se živí hlavně různými semeny, méně často požírá zelené části. Hlavní složkou živočišné potravy je hmyz, hlavně larvy žijící ve vodě, v potravě byly zjištěny i malé žáby.

Rozšíření

Od Islandu přes britské ostrovy a Evropu (v jižní Evropě je areál ostrůvkovitý) a severní polovina Asie až po východní pobřeží. Severní populace jsou tažné, zimují na britských ostrovech, v západní a jižní Evropě a v severní Africe. V Evropě hnízdí více než 920 tisíc párů.
U nás hnízdí na většině území, převážně v nížinách až pahorkatinách, může ale zahnízdit i v horách výše než 1000 m.n.m. V současnosti se u nás jedná o silně ubývající druh, v letech 2001-03 byl počet odhadován na 60-100 párů. Mimo hnízdní období naším územím početně protahuje, malé množství ptáků u nás i zimuje.

Význam

Řadí se mezi lovnou zvěř, i když lovena je jen zřídka. V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR - kriticky ohrožený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Mezitaxonové vztahy

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Anas crecca crecca Linnaeus, 1758 - čírka obecná euroasijská

Anas crecca crecca - 0000000001 1

poddruh Anas crecca nimia Friedmann, 1948 - čírka obecná aleutská

Anas crecca nimia - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Anas crecca]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22729717]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Anas crecca Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96500]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Anas crecca Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [a8de0048-5473-4f46-95a7-2daf980ed438]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Anas crecca Linnaeus, 1758]
Datum citace: 31. leden 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52868]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Anas crecca Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Anas crecca Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Anas crecca]
Datum citace: 26. duben 2013
DE Zootier-Lexikon [2810:krickente-anas-crecca]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Anas crecca Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Anas crecca]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Anas crecca]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Anas crecca]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Anas crecca]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 2