CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

volavka popelavá
Ardea cinerea Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Pelecaniformes - veslonozí »  čeleď Ardeidae - volavkovití »  rod Ardea - volavka

Obrázky


mládě

hnízdo


lebka


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Ardea cinerea cinerea - Evropa mimo severních oblastí, dále na východ do Střední Asie, Afrika.
Ardea cinerea monicae - ostrůvky u pobřeží západní Afriky.
Ardea cinerea firasa - Madagaskar.
Ardea cinerea jouyi - Japonsko, Čína, Zadní Indie a dál až na Sundské ostrovy. V oblasti mezi A. c. cinerea a A. c. jouyi žijí přechodné populace (Zabajkalí, Mandžusko, Poamuří a Sachalin).

Velikost

Délka: 84-102 cm.
Rozpětí: 155-175 cm.
Hmotnost: 810-2300 g.

Popis

Poněkud menší než čáp bílý (Ciconia ciconia), převážně šedá, spodina těla světlejší. Hlava je bílá s černým pruhem od oka do týla a s černou chocholkou z prodloužených per. Ruční a loketní letky černé. Zobák žlutohnědý až žlutý, nohy tmavohnědé, nahoře žluté.

Ekologie

Hnízdí v koloniích, často společně s ostatními druhy koloniálně hnízdících ptáků. Hnízda si staví na stromech, v posledních letech jsou stále častější případy, kdy vyhnízdí i v rákosinách. Od konce února do poloviny května snáší 1-7 vajec ve 2 až 4 denních intervalech. Po 25-28 dnech inkubace se líhnou postupně mláďata, ta se na hnízdě zdržují 6-7 týdnů a pak se rozlézají do okolí hnízda, na noc se ale vracejí zpět. Za další 2 týdny jsou už plně vzletná. Pohlavně dospívají ve dvou letech, nejvyšší zjištěný věk je 24,5 roku.
Potravu tvoří hlavně ryby (kolem 15 cm.), dále obojživelníci, plazi, drobní savci, hmyz, korýši a měkkýši.

Rozšíření

Viz taxonomie. V Evropě se početnost i areál druhu může značně měnit i během několika málo let. Hlavně po tuhých zimách se stavy snižují, v průběhu 2-7 let se opět dostávají do původních stavů. Mírnější zimy v posledních letech naopak vedou k šíření druhu na sever, takže můžou zahnízdit i v severní Skandinávii. Severní populace jsou z větší míry tažné, zimují jižněji od hnízdišť, naše většinou ve Středomoří, menší část táhne až do oblasti Guinejského zálivu v tropické Africe. V Evropě se početnost v průběhu posledních cca 40 let silně zvýšila, v současnosti tam hnízdí více než 210 tisíc párů.
V České republice hnízdí pravidelně na celém území v okolí větších vodních ploch, nejvýše 730 m.n.m. na Šumavě. V posledních letech se stavy zvyšují i u nás, v letech 2001-03 hnízdilo na našem území 1900-2300 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je přes stoupající stavy v kategorii NT - téměř ohrožený druh (s ohledem na pronásledování ze strany rybářů).

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Ardea cinerea cinerea Linnaeus, 1758 - volavka popelavá evropská

Ardea cinerea cinerea - volavka popelavá evropská

poddruh Ardea cinerea firasa Hartert, 1917 - volavka popelavá madagaskarská

Ardea cinerea firasa - volavka popelavá madagaskarská

poddruh Ardea cinerea jouyi A. H. Clark, 1907 - volavka popelavá asijská

Ardea cinerea jouyi - volavka popelavá asijská

poddruh Ardea cinerea monicae Jouanin & Roux, 1963 - volavka popelavá mauretánská

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Ardea cinerea]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22696993]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Ardea cinerea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [4e8de56c-d733-435c-bb20-7dec8aafbda7]

ABRS (2009-2015): Australian Faunal Directory [http://www.environment.gov.au/biodiversi...], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Ardea cinerea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 31. leden 2015
EN Fauna Europaea 2.4 [96658]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Ardea cinerea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52674]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Ardea cinerea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Ardea cinerea Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Ardea cinerea]
Datum citace: 26. duben 2013
DE Zootier-Lexikon [2728:graureiher-ardea-cinerea]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Ardea cinerea Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Ardea cinerea]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Ardea cinerea]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Ardea cinerea]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře