CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

volavka bílá
Ardea alba Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Pelecaniformes - veslonozí »  čeleď Ardeidae - volavkovití »  rod Ardea - volavka

Vědecká synonyma

Ardea albus Linnaeus, 1758
Egretta alba (Linnaeus, 1758)
Casmerodius alba (Linnaeus, 1758)
Casmerodius albus (Linnaeus, 1758)

Málo dotčený LC

Obrázky

Ardea alba - volavka bílá

Autor: Jan Jindra

Ardea alba alba - volavka bílá eurasijská

Ardea alba alba - volavka bílá eurasijská

Autor: Jiří Bohdal

Ardea alba egretta - volavka bílá americká

Ardea alba egretta - volavka bílá americká

Autor: Jaroslav Kuneš

Ardea alba alba - volavka bílá eurasijská

Ardea alba alba - volavka bílá eurasijská

Autor: Jakub Stančo

Ardea alba alba - volavka bílá eurasijská

Ardea alba alba - volavka bílá eurasijská

Autor: Milan Fulín

Ardea alba - volavka bílá

Autor: Karney, Lee

Ardea alba - volavka bílá

Autor: Jan Jindra

Ardea alba modesta - volavka bílá jihoasijská

Ardea alba modesta - volavka bílá jihoasijská

Autor: Petr Baum

lebka

Ardea alba - volavka bílá

Autor: Pavel Zuber

Taxon v check-listech zemí*

Afrika: Alžírsko, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Demokratická republika Kongo, Džibutsko, Egypt, Eritrea, Etiopie, Gabon, Gambie, Ghana, Guinea-Bissau, Guinea, Jihoafrická republika, Jižní Súdán, Kamerun, Kapverdy, Keňa, Komory, Lesotho, Libérie, Libye, Madagaskar, Malawi, Mali, Maroko, Mauricius, Mosambik, Namibie, Niger, Nigérie, Pobřeží slonoviny, Republika Kongo, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Seychely, Sierra Leone, Somálsko, Středoafrická republika, Súdán, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Svazijsko, Togo, Tunisko, Uganda, Zambie, Západní Sahara, Zimbabwe, Evropa: Albánie, Belgie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Faerské ostrovy, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Kosovo, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Rumunsko, Rusko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, Velká Británie, Severní Amerika: Anguilla, Antigua a Barbuda, Aruba, Bahamy, Barbados, Belize, Bermudy, Curaçao, Dominika, Dominikánská republika, Grenada, Guadeloupe, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamajka, Kajmanské ostrovy, Kanada, Kostarika, Kuba, Martinik, Mexiko, Nikaragua, Panama, Portoriko, Saint Pierre a Miquelon, Salvador, Spojené státy americké, Svatá Lucie, Svatý Kitts a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny, Trinidad a Tobago, Jižní Amerika: Argentina, Bolívie, Brazílie, Chile, Ekvádor, Falklandy, Francouzská Guyana, Guyana, Kolumbie, Panenské ostrovy, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela, Asie: Afghánistán, Arménie, Ázerbájdžán, Bahrajn, Bangladéš, Bhútán, Borneo, Brunej, Čína, Filipíny, Hong Kong, Indie, Indonésie, Irák, Írán, Izrael, Japonsko, Jemen, Jižní Korea, Jordánsko, Kambodža, Katar, Kazachstán, Kuvajt, Kypr, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Malajsie, Maledivy, Mongolsko, Myanmar, Nepál, Omán, Pákistán, Saúdská Arábie, Severní Korea, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Sýrie, Tádžikistán, Taiwan, Thajsko, Timor, Turecko, Turkmenistán, Uzbekistán, Vietnam, Východní Timor, Oceánie: Austrálie, Fidži, Francouzská Polynésie, Guam, Mikronésie, Nová Kaledonie, Nový Zéland, Palauské ostrovy, Papua-Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Ardea alba alba - jihovýchodní Evropa, areál pokračuje dále až k východnímu pobřeží Asie.
Ardea alba modesta - jižní Asie, Austrálie, Nový Zéland.
Ardea alba melanorhynchos - Afrika na jih od Sahary.
Ardea alba egretta - jižní polovina USA, Střední Amerika včetně ostrovů v Karibiku, Jižní Amerika mimo horských oblastí na východě.

Velikost

Délka: 85-100 cm.
Rozpětí: 145-170 cm.
Hmotnost: 960-1178 g.

Popis

Velká jako v. popelavá (Ardea cinerea), ale celá čistě bílá. V době hnízdění má zobák černý se žlutým kořenem,po zbytek roku celý žlutý, nohy téměř černé. Ve svatebním šatu má na hřbetě a po stranách těla prodloužené peří přesahující délku ocasu.

Ekologie

Vyhledává bažinaté oblasti s hustými porosty rákosu a orobince, okolí jezer a neregulovaných toků, říční delty i velké mělké rybníky s bohatými okrajovými porosty. V místech řídkého výskytu hnízdí jednotlivě, kde je hojnější hnízdí v malých koloniích (většinou do 10 párů), často společně s ostatními druhy volavek nebo ibisů. Hnízdo staví na polámaném rákosí nebo orobinci, méně často na keřích a stromech. Od dubna do června snáší 3-5(2-6) vajec, sedí oba rodiče 25-26 dní. Mláďata krmí oba rodiče, ve věku 20 dní se již zdržují mimo hnízdo, krmena jsou asi 6 týdnů - v té době jsou již vzletná. Pohlavně dospívají patrně ve 2 letech.
Potrava je výhradně živočišná - hlavně ryby (do cca 20 cm), příležitostně i obojživelníci, plazi, ptáci a velký vodní hmyz.

Rozšíření

Viz taxonomie. Areál druhu v Evropě je velice roztříštěný. K úbytku stavů a rozpadu areálu došlo už v 19. století kvůli přímému pronásledování kvůli ozdobným perům, postupně byla likvidována i vhodná prostředí pro hnízdění. V posledních desetiletích velikost areálu i populací výrazně stoupá. V současnosti v Evropě hnízdí necelých 24 tisíc párů, populace je považována za zabezpečenou.
U nás se objevuje ve stále větších počtech v průběhu celého roku, výskyt je nejčastější koncem léta a na podzim, kdy se na jednom místě může zdržovat i více než 100 kusů. Množství pozorování stoupá i v hnízdním období, kdy jsou pozorováni ptáci ve svatebním šatu, páření, někdy i stavění hnízda. Úspěšné vyhnízdění bylo ale doposud doloženo pouze jednou - v roce 1949 na Velkém Tisém na Třeboňsku.

Význam

V minulosti byla ve velkém množství lovena pro okrasná pera - např. v roce 1902 bylo na londýnském trhu prodáno peří z nejméně 200 tisíc jedinců.
V Červené knize byla dříve v kategorii R - vzácné druhy, vzhledem k ojedinělosti pokusů o vyhnízdění není v poslední verzi uváděna.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Ardea alba alba Linnaeus, 1758 - volavka bílá eurasijská

Ardea alba alba

poddruh Ardea alba egretta Gmelin, 1789 - volavka bílá americká

Ardea alba egretta

poddruh Ardea alba melanorhynchos Wagler, 1827 - volavka bílá africká

Ardea alba melanorhynchos

poddruh Ardea alba modesta J.E. Gray, 1831 - volavka bílá jihoasijská

Ardea alba modesta


Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Ardea alba]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22697043]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Ardea alba Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96656]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Casmerodius albus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (eds): IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Ardea alba Linnaeus, 1758]
Datum citace: 22. duben 2021
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Ardea alba]
Datum citace: 26. duben 2013
EN del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Ardea alba Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Egretta alba (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Ardea alba]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Egretta alba]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Egretta alba]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Ardea alba]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 3
Komentáře - 1