CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

volavka rusohlavá
Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Pelecaniformes - veslonozí »  čeleď Ardeidae - volavkovití »  rod Bubulcus - volavka

Vědecká synonyma

Ardea ibis Linnaeus, 1758
Ardeola ibis (Linnaeus, 1758)

Obrázky

Bubulcus ibis - volavka rusohlavá

Autor: Karney, Lee

mládě

Taxon v check-listech zemí*

Evropa: Česká republika, Severní Amerika: Kanada

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Bubulcus ibis coromandus žijící v Asii, Oceánii, Austrálii a na Novém Zélandu je některými autory považována za samostatný druh. Bubulcus ibis seychellarum žije na Seychelách, zbytek areálu druhu obývá Bubulcus ibis ibis.

Velikost

Délka: 46-56 cm.
Hmotnost: 340-400 g.
Rozpětí: 88-96 cm.

Popis

V prostém šatu je celá bílá s okrově žlutou skvrnou na hlavě. Ve svatebním šatu má okrově žluté peří na hlavě, v zátylku, na hřbetě a prsou. Zobák je poměrně krátký a rovněž žlutý.

Ekologie

Hnízdí v koloniích společně s dalšími druhy ptáků. Hnízda jsou zpravidla na stromech, méně často v rákosinách, ale jsou známy i kolonie z lidských sídlišť - např. v Káhiře. V Palearktidě od dubna do července, jinde celoročně snáší 2-5 vajec. Sedí oba rodiče, mláďata se líhnou po 21-26 dnech, dlouho před dosažením vzletnosti opouštějí hnízdo a rodiče jim potravu donášejí do okolních větví.
Potravu tvoří hlavně velké druhy hmyzu, plži a obojživelníci. Původně doprovázely stáda velkých afrických kopytníků a lovily vyrušené živočichy, typické je i používání hřbetů zvířat jako pozorovatelen. S rozvojem zemědělství stejným způsobem využívají hospodářská zvířata.

Rozšíření

Původním těžištěm rozšíření tohoto druhu pravděpodobně byla záplavová území v tropické Africe. V průběhu 20. století došlo k silnému nárůstu početnosti a zároveň k šíření druhu do nových oblastí. Rozšířila se prakticky v celé Africe, ve 30. letech minulého století se první ptáci dostali do jižní Ameriky, kterou v současnosti mimo oblasti And obývají celou, během dalších 40 let se rozšířila až po jih Kanady. Asi od poloviny minulého století se šíří i v celé jižní Asii, Austrálii a na Novém Zélandu. Od 80. let se šíří v jižní Evropě od Portugalska po Itálii. Jelikož jde o velmi přizpůsobivý a málo plachý druh, v nově obsazených územích počty silně stoupají, jednotliví ptáci i malé skupinky jsou pozorovány i severněji od hnízdišť.
Z ČR pochází 3 pozorování ptáků evidentně uniklých ze zajetí (barevné kroužky), u dalších 5 pozorování není původ ptáků znám a je možné, že alespoň v některém případě jde o divoké ptáky.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Bubulcus ibis coromandus (Boddaert, 1783) - volavka rusohlavá indická
poddruh Bubulcus ibis ibis (Linnaeus, 1758)

Bubulcus ibis ibis - 0000000001 1

poddruh Bubulcus ibis seychellarum (Solomonsen, 1934) - volavka rusohlavá seychelská

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22697109]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96648]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [ac526261-e447-4d0c-92ec-001bc5371d0b]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Ardea ibis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 2. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52697]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Bubulcus ibis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 26. duben 2013
DE Zootier-Lexikon [2731:kuhreiher-bubulcus-ibis]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře