CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

volavka rusohlavá
Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Pelecaniformes - veslonozí »  čeleď Ardeidae - volavkovití »  rod Bubulcus - volavka

Vědecká synonyma

Ardea ibis Linnaeus, 1758
Ardeola ibis (Linnaeus, 1758)

Další jména

= volavka pastvinná
= volavka rusovlasá

Málo dotčený LC

Obrázky

Bubulcus ibis - volavka rusohlavá

Autor: Karney, Lee

mládě

Taxon v check-listech zemí*

Afrika: Alžírsko, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Čad, Demokratická republika Kongo, Džibutsko, Egypt, Eritrea, Etiopie, Gabon, Gambie, Ghana, Guinea-Bissau, Guinea, Jihoafrická republika, Jižní Súdán, Kamerun, Kapverdy, Keňa, Komory, Lesotho, Libérie, Libye, Madagaskar, Malawi, Mali, Maroko, Mauricius, Mauritánie, Mosambik, Namibie, Niger, Nigérie, Pobřeží slonoviny, Republika Kongo, Réunion, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Seychely, Sierra Leone, Somálsko, Středoafrická republika, Súdán, Svatá Helena, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Svazijsko, Tanzanie, Togo, Tunisko, Uganda, Zambie, Západní Sahara, Zimbabwe, Evropa: Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česko, Chorvatsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Řecko, Rumunsko, Rusko, Severní Makedonie, Španělsko, Srbsko, Švýcarsko, Velká Británie, Severní Amerika: Anguilla, Antigua a Barbuda, Aruba, Bahamy, Barbados, Belize, Bermudy, Curaçao, Dominika, Dominikánská republika, Grenada, Guadeloupe, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamajka, Kajmanské ostrovy, Kanada, Kostarika, Kuba, Martinik, Mexiko, Nikaragua, Panama, Portoriko, Salvador, Spojené státy americké, Svatá Lucie, Svatý Kitts a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny, Trinidad a Tobago, Jižní Amerika: Argentina, Bolívie, Brazílie, Chile, Ekvádor, Falklandy, Francouzská Guyana, Guyana, Kolumbie, Panenské ostrovy, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela, Asie: Arménie, Ázerbájdžán, Bahrajn, Irák, Írán, Izrael, Jemen, Jordánsko, Katar, Kazachstán, Kuvajt, Kypr, Libanon, Omán, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Sýrie, Turecko, Turkmenistán, Uzbekistán

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Bubulcus ibis coromandus žijící v Asii, Oceánii, Austrálii a na Novém Zélandu je některými autory považována za samostatný druh. Bubulcus ibis seychellarum žije na Seychelách, zbytek areálu druhu obývá Bubulcus ibis ibis.

Velikost

Délka: 46-56 cm.
Hmotnost: 340-400 g.
Rozpětí: 88-96 cm.

Popis

V prostém šatu je celá bílá s okrově žlutou skvrnou na hlavě. Ve svatebním šatu má okrově žluté peří na hlavě, v zátylku, na hřbetě a prsou. Zobák je poměrně krátký a rovněž žlutý.

Ekologie

Hnízdí v koloniích společně s dalšími druhy ptáků. Hnízda jsou zpravidla na stromech, méně často v rákosinách, ale jsou známy i kolonie z lidských sídlišť - např. v Káhiře. V Palearktidě od dubna do července, jinde celoročně snáší 2-5 vajec. Sedí oba rodiče, mláďata se líhnou po 21-26 dnech, dlouho před dosažením vzletnosti opouštějí hnízdo a rodiče jim potravu donášejí do okolních větví.
Potravu tvoří hlavně velké druhy hmyzu, plži a obojživelníci. Původně doprovázely stáda velkých afrických kopytníků a lovily vyrušené živočichy, typické je i používání hřbetů zvířat jako pozorovatelen. S rozvojem zemědělství stejným způsobem využívají hospodářská zvířata.

Rozšíření

Původním těžištěm rozšíření tohoto druhu pravděpodobně byla záplavová území v tropické Africe. V průběhu 20. století došlo k silnému nárůstu početnosti a zároveň k šíření druhu do nových oblastí. Rozšířila se prakticky v celé Africe, ve 30. letech minulého století se první ptáci dostali do jižní Ameriky, kterou v současnosti mimo oblasti And obývají celou, během dalších 40 let se rozšířila až po jih Kanady. Asi od poloviny minulého století se šíří i v celé jižní Asii, Austrálii a na Novém Zélandu. Od 80. let se šíří v jižní Evropě od Portugalska po Itálii. Jelikož jde o velmi přizpůsobivý a málo plachý druh, v nově obsazených územích počty silně stoupají, jednotliví ptáci i malé skupinky jsou pozorovány i severněji od hnízdišť.
Z ČR pochází 3 pozorování ptáků evidentně uniklých ze zajetí (barevné kroužky), u dalších 5 pozorování není původ ptáků znám a je možné, že alespoň v některém případě jde o divoké ptáky.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Bubulcus ibis ibis (Linnaeus, 1758)

Bubulcus ibis ibis

poddruh Bubulcus ibis seychellarum (Solomonsen, 1934) - volavka rusohlavá seychelská

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22697109]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96648]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [ac526261-e447-4d0c-92ec-001bc5371d0b]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Ardea ibis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 2. únor 2015
EN F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (eds): IOC World Bird List 11.1 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 22. duben 2021
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Bubulcus ibis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
DE Zootier-Lexikon [2731:kuhreiher-bubulcus-ibis]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7, Cornell Lab of Ornithology [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 11. červenec 2010
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Bubulcus ibis]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře