CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

terej bílý
Morus bassanus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Suliformes »  čeleď Sulidae - terejovití »  rod Morus - terej

Vědecká synonyma

Sula bassana (Linnaeus, 1758)

Obrázky


lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh. Některými autory jsou pouze za jeho ssp. považovány druhy Sula capensis a Sula serrator.

Velikost

Délka: 85-97 cm.
Rozpětí: 170-192 cm.
Hmotnost: 1900-4250 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Šat dospělých - čistě bílý, pouze hlava a krk se smetanovým nádechem a ruční část křídla s nádechem do hněda. Kolem zobáku černá lysina, zobák modravý, nohy šedočerné.
Šat mláďat - vrch těla, celá hlava a krk tmavohnědé s bělavými skvrnami, ty chybí na letkách a rýdovacích perech. Spodina těla špinavě bílá s šedohnědými skvrnami.
Šat 2. roku - hlava, krk, celý hřbet a přední okraj křídel bílé, tmavá pera horního hřbetu mají bílé lemy.
Šat 3. roku - jako dospělí, ale na lopatkách zůstává několik tmavých per, rýdovací pera nejsou ještě čistě bílá.

Ekologie

Hnízdí v trvalých velkých koloniích na skalních útesech. Do hnízda z mořských rostlin snáší 1, vzácně i 2 vejce. Sedí oba rodiče 42-46 dní, po vylíhnutí krmí mladé na hnízdě 8-11 týdnů.
Potavu tvoří ryby, které loví střemhlavým pádem z výšky a potopením hluboko pod hladinu. Do rybářských sítí byl uloven i v hloubkách větších než 30 metrů.

Rozšíření

Hnízdí v severním Atlantiku - Nový Fouland, Island, Faerské ostrovy, britské ostrovy, Norsko a Francie. Ve 20. století se počet kolonií i hnízdících párů zvyšoval.
Starší ptáci jsou z větší části stálí, nebo se potulují v okolí hnízdišť, většina mladých ptáků zimuje na moři v severním Atlantiku - podél pobřeží S. Ameriky na jih po Mexický záliv, nebo při pobřeží západní Afriky po 10. st. s. š. Do vnitrozemí bývá jen vzácně zahnán bouřemi.
V ČR zastiženi 5x jednotliví ptáci, u tří datovaných výskytů se jednalo o podzimní měsíce.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Morus bassanus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22696657]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Morus bassanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 3. prosinec 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96614]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Morus bassanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52617]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Morus bassanus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 28. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Morus bassanus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Sula bassana (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Morus bassanus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Morus bassanus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Morus bassanus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře