CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pelikán bílý
Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Pelecaniformes - veslonozí »  čeleď Pelecanidae - pelikánovití »  rod Pelecanus - pelikán

Vědecká synonyma

Pelecanus roseus Gmelin, 1789

Další názvy

= pelikán menší (Pelecanus roseus)
= pelikán obecný
= pelikán růžový

Obrázky


mládě


lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka-140 až 175 cm.
Rozpětí křídel-až 295 cm.
Hmotnost-10 až 13 kg (samci 9 až 15, samice 5,4 až 9).
Délka zobáku- samci 34,7 až 47 cm, samice 29 až 40 cm.

Popis

Větší než labuť, bílý s růžovým nádechem. Křídla s černými konci, velký žlutavý zobák s vakem.

Ekologie

Hnízdí v koloniích u mělkých jezer a v deltách velkých řek. Na nepřístupných místech v rákosových porostech si na zemi staví hnízdo, do kterého snáší obvykle 2 vejce. Sedí na nich 33 dní.
Živí se výhradně rybami, denní spotřeba je cca 3 kg.

Rozšíření

Hnízdí ostrůvkovitě od jihovýchodní Evropy po střední Asii a v Africe.
Nejblíže od nás hnízdí cca 3000 párů v dunajské deltě v Rumunsku. V r.2000 vyjímečně zahnízdil jeden pár v Bulharsku.
K nám se zatoulávají jednotliví ptáci (pouze jednou 8 ex.) od února do října. Většinou pozorováni na větších vodních plochách.

Význam

U nás vzácný přírodní jev. V místech hojného výskytu je pronásledován kvůli konkurenci s rybáři.

Chov

Pelikáni se chovají ve výbězích s vodní nádrží. Nelze je umisťovat na rybníčky, kde jsou umístěné menší druhy ptáků. Pelikáni by je totiž mohli zabít nebo sežrat. Nejlépe se jim daří ve skupinkách. Po větší část roku mohou být umístěni venku, teprve při prvních mrazících se musí přestěhovat do ubikace vytápěné na 12-16 °C.
Při dobré péči se i rozmnožují. Někdy zahnízdí i v zimním období v ubikacích. Hnízdo si staví na zemi ze slámy, větví, rákosu a jiných materiálů. Tvoří je vysoká hromada, široká 150 centimetrů. Samice snáší až čtyři vejce. Při sezení se střídají oba rodiče, samec však sedí méně. Mláďata se líhnou za 30-34 dnů. Protože rodiče zasednou již na první vejce jsou mláďata rozdílné velikosti. Zpočátku je staří ptáci krmí natrávenými rybami, které jim vyvrhují do hnízda. Starší mláďata si je vytahují přímo z vaku.
Je velmi zajímavé pozorovat pelikány při lovu. Více ptáků obklíčí hejno ryb, naženou ho ke břehu a pak je společně chytají do mohutných vaků. Pak rybu nadhozem obrátí hlavou dovnitř a spolknou ji. Dokáží zdolat ryby vážící přes jeden kilogram. Denně spotřebují 1-2 kilogramy ryb. Ošetřovatelé jim je podávají většinou mrtvé a hází jim je přímo do zobáku. Takto získají přehled o příjmu potravy jednotlivými zvířaty a je možné v počátku odhalit změny zdravotního stavu.

Literatura

Hudec K. (ed.) (1994): Fauna ČR a SR. Ptáci 1, Academia, Praha
Horal,D.-Škorpíková,V.2004:Crex č.22.Pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus)na znojemsku:64-70.
Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697590]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96625]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52610]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758]
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Pelecanus roseus Gmelin, 1789]
incl. in Pelecanus onocrotalus
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Pelecanus onocrotalus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Pelecanus onocrotalus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Pelecanus onocrotalus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Pelecanus onocrotalus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1