CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

tučňák Humboldtův
Spheniscus humboldti Meyen, 1834

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Sphenisciformes - tučňáci »  čeleď Spheniscidae - tučňákovití »  rod Spheniscus - tučňák

Obrázky


mládě

lebka

Spheniscus humboldti - tučňák Humboldtův

Autor: Pavel Zuber

Spheniscus humboldti - tučňák Humboldtův

Autor: Pavel Zuber

Taxon v check-listech zemí

Jižní Amerika: Ekvádor, Chile, Kolumbie, Peru

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Dosahuje hmotnosti 4-5 kg a vysoký je okolo 60 centimetrů.

Rozšíření

Obývá pobřeží Chile, Peru a okolní ostrovy.

Význam

Zranitelný druh. V 80. letech minulého století došlo k poklesu stavů až o 65%. V současnosti hnízdí pravděpodobně už pouze na pobřeží Peru do 12 tisíc kusů.
Jejich stavy jsou v přírodě značně zdecimované a oproti původním statisícovým hejnům se zde dnes vyskytují jen v nepatrných zbytcích. Pokles jejich stavů zapříčinila těžba velkých vrstev jejich trusu, který se používá jako kvalitní hnojivo, sběr vajec i jejich lov.

Chov

Vedle tučňáků brýlových patří mezi nejčastější druh chovaný v zoologických zahradách. Jejich chov není tak náročný jako u antarktických tučňáků. Chovají se malých ubikacích s bazénem a větším venkovním výběhem ve kterém je také bazén. Krmí se mraženými mořskými rybami a spořádají jich až 400 gramů denně. Chovají se větších koloniích, pouze v období rozmnožování dochází k šarvátkám a potyčkám o hnízdní okrsky a budky. V této době se často ozývají hlasitým troubením a vlastnímu páření předchází složité rituály. Rozmnožují se po celý rok. Snáší nejčastěji 1-2, výjimečně 3 vejce. Na hnízdění se jim musí umístit budky nebo zhotovit umělé nory ve venkovním výběhu. Na vejcích sedí oba rodiče a mláďata se líhnou po 40 dnech. Krmí je opět oba rodiče. Čerstvě vylíhlí tučňáci váží asi 60 gramů. Mají srostlá oční víčka a tělo je porostlé hustým prachovým peřím. Oči se jim otevírají v deseti dnech. Do třech měsíců jim narůstá dospělý šat, ale mláďata jsou jinak zbarvená než dospělí jedinci. Zbarvení dospělých získávají až po jednom roce. Při odchytu se tučňáci brání silným zobákem a mohou způsobit hluboká poranění.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697817]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Spheniscus humboldti Meyen, 1834]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52470]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Spheniscus humboldti Meyen, 1834]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Spheniscus humboldti Meyen, 1834]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Spheniscus humboldti]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Spheniscus humboldti Meyen, 1834]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Spheniscus humboldti]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře