CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

tučňák kroužkový
Pygoscelis adeliae (Hombron & Jacquinot, 1841)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Sphenisciformes - tučňáci »  čeleď Spheniscidae - tučňákovití »  rod Pygoscelis - tučňák

Vědecká synonyma

Catarrhactes adeliae Hombron & Jacquinot, 1841
Dasyrhamphus herculis Finsch, 1870
Aptenodytes longicauda Peale, 1848
Aptenodytes longicaudata Ogilvie-Grant, 1898

Obrázky

Taxon v check-listech zemí

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: cca 70 cm.
Hmotnost: 5-6,5 kg.

Ekologie

Hnízdí v listopadu až prosinci ve velkých koloniích na skalnatých pobřežích. Samice snáší 2 vejce do hnízda z kamínků. Poté odchází lovit na moře a vejce zahřívá samec. Po 1-3 týdnech se samice vrací a úlohy si vymění. Samec se vrací před líhnutím mláďat, tedy 30-43 dní od snesení. 16-19 dní po narození se mláďata shlukují do školek, kde je oba rodiče pravidelně krmí. Ve stáří 50-56 dní jsou mláďata plně opeřena a vydávají se k moři. Celosvětová populace tohoto druhu čítá 2-2,6 milionu párů, největší kolonie s 282 tisíci párů je na mysu Adare.

Literatura

Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.1998:Svět zvířat IV.Ptáci 1.Albatros.
Veselovský,Z.1984:Zvířata celého světa 10.Tučňáci.Státní zemědělské nakladatelství Praha.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697758]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Pygoscelis adeliae (Hombron & Jacquinot, 1841)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [22697758]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Pygoscelis adeliae (Hombron & Jacquinot, 1841)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Australian Faunal Directory [3a4abd81-3cb8-4cf0-9caa-58e20089269e]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Pygoscelis adeliae (Hombron & Jacquinot, 1841)]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52459]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Pygoscelis adeliae Hombron and Jacquinot, 1841]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Pygoscelis adeliae (Hombron & Jacquinot, 1841)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Pygoscelis adeliae (Hombron et Jacquinot, 1841)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Pygoscelis adeliae]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 3
Komentáře