CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

tučňák nejmenší
Eudyptula minor (J. R. Forster, 1781)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Sphenisciformes - tučňáci »  čeleď Spheniscidae - tučňákovití »  rod Eudyptula - tučňák

Obrázky


hnízdo

Taxonomie

6 ssp. , E. minor albosignata je některými autory považován za samostatný druh.

Velikost

Délka: 40-45 cm.
Hmotnost: 1,1-1,6 kg.

Ekologie

Tento druh je aktivní především v noci. Hnízdí v koloniích ve vyhrabaných norách, často po buřňáku tenkozobém (Puffinus tenuirostris), v dutinách skal, pod hustou vegetací nebo i pod lidskými obydlími. Hnízdí celoročně, snáší obvykle 2 (1-3) vejce, na kterých sedí 33-37 dní. Mláďata se osamostatňují po 50-60 dnech. Potravu tvoří jako u ostatních tučňáků ryby, hlavonožci a korýši.

Rozšíření

Austráli, Tasmánie, Nový Zéland a přilehlé ostrovy-viz podřízené taxony. Jednotlivé kusy se zatoulávají až k západnímu pobřeží Jižní Ameriky.

Literatura

Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.1998:Svět zvířat IV.Ptáci 1.Albatros.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 7

poddruh Eudyptula minor albosignata Finsch, 1874 - tučňák bělopásý

Eudyptula minor albosignata - 0000000001 1

poddruh Eudyptula minor chathamensis Kinsky & Falla, 1976
poddruh Eudyptula minor iredalei Mathews, 1911
poddruh Eudyptula minor minor (J. R. Forster, 1781)

Eudyptula minor minor - 0000000001 1

poddruh Eudyptula minor novaehollandiae (Stephens, 1826)

Eudyptula minor novaehollandiae - 0000000001 1

poddruh Eudyptula minor undina (Gould, 1844)
poddruh Eudyptula minor variabilis Kinsky & Falla, 1976

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697805]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Eudyptula minor (Forster, 1781)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [45ef3391-ed76-41ff-8a73-9d02f7b6e17c]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Eudyptula minor (J.R. Forster, 1781)]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52468]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Eudyptula minor J. R. Forster, 1781]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Eudyptula minor (Forster, JR, 1781)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Eudyptula minor]
Datum citace: 26. duben 2013
DE Zootier-Lexikon [2720:zwergpinguin-eudyptula-minor]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Eudyptula minor (Forster, 1781)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Eudyptula minor]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1