CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

tučňák patagonský
Aptenodytes patagonicus J. F. Miller, 1778

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Sphenisciformes - tučňáci »  čeleď Spheniscidae - tučňákovití »  rod Aptenodytes - tučňák

Vědecká synonyma

Aptenodytes patagonica J.F. Miller, 1778
Aptenodytes patagonica halli Mathews, 1911
Aptenodytes patachonica Latham, 1790

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

Jižní Amerika: Argentina, Chile, Austrálie a Oceánie: Austrálie

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

Délka: 87-95 cm.
Hmotnost: 9-20 kg.

Ekologie

Hnízdní kolonie jsou na dobře přístupných plochých pobřežích bez sněhu a ledu. Rozmnožovací cyklus trvá 10-15 měsíců. Samice snáší od listopadu jediné vejce, které si samec uloží na nohy a zakryje kožním záhybem na břiše. Zahřívá ho 2-3 týdny, samice zatím odchází na moře, kde se snaží dostatečně vykrmit. Poté se vrací, vejce si vymění a dále se v zahřívání střídají asi po 5 dnech. Po 52-56 dnech inkubace se líhne mládě, 3-4 měsíce je intenzivně krmeno a dosáhne váhy 10-12 kg. Poté přichází jižní zima, během níž jsou mláďata krmena jen jednou za 5-6 týdnů, někdy jsou intervaly i mnohem delší. Během této doby mláďata ztrácejí až polovinu původní váhy. S příchodem jara se intervaly mezi krmením zkracují a po více než roce se mláďata osamostatňují. Celková velikost populace se odhaduje na víc než 1 milion párů, největší hnízdní kolonie jsou na Crozetových ostrovech, asi 300 tisíc párů, a na Kerguelenách-240-280 tisíc párů.
Potravu tvoří mořské ryby a hlavonožci.

Rozšíření

Nejjižnější oblasti Jižní Ameriky, subantarktické ostrovy.

Literatura

Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.1998:Svět zvířat IV.Ptáci 1.Albatros.
Veselovský,Z.1984:Zvířata celého světa.Tučňáci.Státní zemědělské nakladatelství Praha.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Aptenodytes patagonicus halli Mathews, 1911

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697748]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Aptenodytes patagonicus Miller, 1778]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [839d178d-7cee-47a7-9363-7acc1de0787a]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Aptenodytes patagonicus J.F. Miller, 1778]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52456]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Aptenodytes patagonicus J. F. Miller, 1778]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Aptenodytes patagonicus Miller, JF, 1778]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Aptenodytes patagonicus]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Aptenodytes patagonicus Miller, 1778]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Aptenodytes patagonicus]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1