CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

kasuár přílbový
Casuarius casuarius (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Casuariiformes - kasuáři »  čeleď Casuariidae - kasuárovití »  rod Casuarius - kasuár

Vědecká synonyma

Casuarius casuarius casuarius (Linnaeus, 1758)
Struthio casuarius
Casuarius casuarius altijugus (Sclater, 1878)
Casuarius casuarius aruensis (Schlegel, 1866)
Casuarius australis Wall, 1854
Casuarius casuarius beccarii (Sclater, 1875)
Casuarius casuarius bicarunculatus (Sclater, 1860)
Casuarius casuarius bistriatus (Oort, 1907)
Casuarius casuarius chimaera (Rothschild, 1904)
Casuarius casuarius grandis (Rothschild, 1937)

Další názvy

= kasuár přílbový jižní (Casuarius casuarius johnsoni)

Obrázky


mládě

vejce

Taxon v check-listech zemí

Asie: Indonésie, Austrálie a Oceánie: Austrálie, Papua-Nová Guinea

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

výška: 1,3-1,7 m
hmotnost: 17-70 kg

Ekologie

Během hnízdního období se samci ozývají dunivým hlasem, aby přivábili samice; jinak žijí dospělí jedinci osamoceně. Obývají tropický les a tudíž jsou k vidění jen vzácně.
Živí se hlavně spadanými plody.

Rozmnožování

Samec zabírá teritorium o rozloze 1-5 km čtverečných. Během hnízdního období, které trvá od června do října samec na zemi vybuduje kupovité hnízdo z listí a tlejícího materiálu. Po spáření do něj samice snese 3-6 velkých vajec, samce opustí a takto se postupně spáří až se 3 samci. Ti na vejcích sedí sami asi 50 dní a sami se starají i o mláďata. Dospívají ve věku 2,5-3,5 let. V přírodě se dožívají až 20 let, v zajetí i dvojnásobek.

Rozšíření

Nová Guinea, severovýchodní Austrálie (jediný ze tří druhů kasuárů žijící i na Guinei i v Austrálii)

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22678108]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Casuarius casuarius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [a1408f1a-50e5-4f9c-8cdf-bd6f27a12828]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Casuarius casuarius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Australian Faunal Directory [c11b25b7-a092-4b00-b758-884c4002a5e7]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Casuarius casuarius johnsonii F. Müller, 1866]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52401]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Casuarius casuarius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Casuarius casuarius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [303:helmkasuar-casuarius-casuarius]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Casuarius casuarius (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Casuarius casuarius]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 2
Komentáře - 7