CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

hřib hnědý
Boletus badius (Fr.) Fr.

říše Fungi - houby »  třída Agaricomycetes - stopkovýtrusé »  řád Boletales - hřibotvaré »  čeleď Boletaceae - hřibovité »  rod Boletus - hřib

Vědecká synonyma

Boletus castaneus var. badius Fr.
Boletus castaneus ß badius Fr.
Xerocomus badius (Fr.) Kühn.
Ixocomus badius (Fr.) Quél.
Suillus badius (Fr.) Kuntze

Další názvy

= poddoubník hnědý
= suchohřib hnědý
= kozi cicek#
= pančák#
= panský hřib#
= podborovák#
= sameťáček#
= slaďák#
= sladkohříbek#
= stroček kyjovitý#
= suchohřib#

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Popis

Klobouk 4 - 20 cm v průměru, polokulovitý, ve stáří až téměř plochý, v mládí plstnatý s podvinutým okrajem, ve stáří lysý s nadzvednutým okrajem. Barvy kaštanově hnědé, tmavohnědé až černohnědé.
Rourky i póry v mládí světlé, později světle žluté, zelenožluté, nazelenalé až olivově zelené. Po otlačení zelenomodrají. Póry široké smetanově až citrónově žluté na otlaku modrozelenají.
Třeň 4 - 13 cm vysoký, 1 - 5 cm tlustý, válcovitý, často prohnutý, pevný, v mládí často břichatý, někdy plstnatý, jindy jemně vláknitý až jemně hnědě vločkatý, na žlutavém podkladě obvykle hnědočervený.
Dužnina v mládí tvrdá a máslovitá, později ve tření dřevnatí. Barvy bělavé až nažloutlé, ve třeni až hnědavé, na řezu modrající hlavně za vlhka. Vůně houbavá, chuť nasládle houbová.
Výtrusný prach olivově hnědý, výtrusy jsou vřetenovité, barvy světle žlutohnědé, velikosti 12-16 x 4,5-5,5 µm

Ekologie

Výskyt červen až listopad hojně v jehličnatých jako jsou kulturní smrčiny, přirozené smrčiny, bory i smíšených lesích, vzácně v listnáčích jako jsou šípakové a teplomilné doubravy, kyselé doubravy, vápnomilné a orchideové bučiny. Většinou na tlejícím dřevě nebo šiškách. Upřednostňuje z listnáčů duby a buky a chudé kyselé, jílovité, hlinité i písčité půdy. Najdeme je v rovinách i pahorkatinách ale i vysoko v horách.

Jedlý.

Možné záměny

Hřib hnědoskvrnitý (Boletus spadiceomaculans) – jedlý.
Hřib žlučník (Tylopilus felleus) – nejedlý.
Suchohřib moravský (Boletus moravicus) – jedlý.
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola) – jedlý.
Hřib modračka (Boletus pulverulentus) – jedlý.
Hřib naduřelý (Boletus tumidus) – jedlý.
Hřib sametový (Boletus pruinatus) – jedlý, bývá menší, na klobouku nemá kaštanově hnědou barvu a dužnina na řezu jen trochu modrá.

Zajímavosti

Chutný ve všech úpravách a všestranně použitelný. Výtečný je smažený jako řízek, ale i guláš je z něho výborný. Je to kodexová houba, která se může prodávat na trhu. V roce 1969 skončil v soutěži o nejchutnější houbu roku na 3 místě. Nejvíce do sebe koncentrují radioaktivní izotopy. V jedné chalupě nedaleko Úpice vyrostly tyto hřiby na stropě v prádelně. Bylo to v roce 1967. Lidové názvy jsou podborovák, sameťáček, sladkohříbek, panský hřib.

Literatura

Internetové stránky 2003.
Velký atlas húb. Autor Pavol Škubla 2007 str. 134.
Velký fotoatlas hub z jižních Čech. Autor Tomáš Papoušek 2004 str. 677, 690, 692, 693, 708, 724.
Houby. Autor Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier 1999 str. 334, 363, 365.
Encyklopedie hub. Autor Gerrit J. Keizer 1998 str. 271.
Houby. Autor Mirko Svrček 1996 str. 220.
Houby. Autor Helmut a Renata Grünertovi 1995 str. 214.
Co víme o houbách. Autor Jaroslav Klán 1989 str. 144, 186, 187, 188, 192, 193, 195, 216, 234.
Kapesní atlas hub 1. Autoři Antonín Příhoda, Ladislav Urban, Věra Ničová-Urbanová, Ladislav Urban ml. 1986 str. 88.
Mykologický sborník č. 1-2 str. 18, 19 ,30, č. 3-5 str. 74, 75, 77, č. 8-10 str. 140, 159, 160, rok 1970.
Houby Československa v jejich životním prostředí. Autor Albert Pilát 1969 str. 88, 92, 93, 94, 149.
Klíč k určování našich hub hřibovitých a bedlovitých. Autor Albert Pilát 1951 str. 58, 63.

Odkazy a literatura

CZ Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy, Academia Praha, 624pp [jako Boletus badius (Fr.) Fr.]
Datum citace: 12. květen 2013
CZ Slavíček J. (ed.) (2014-2018): Číselník hub České republiky 2018, Česká vědecká společnost pro mykologii [jako Boletus badius (Fr.) Fr.]
Datum citace: 16. září 2019

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1


Vysvětlivky

# lidové jméno