CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

ryzec peprný
Lactarius piperatus (L.) Pers.

říše Fungi - houby »  třída Agaricomycetes - stopkovýtrusé »  řád Russulales - holubinkotvaré »  čeleď Russulaceae - holubinkovité »  rod Lactarius - ryzec

Vědecká synonyma

Agaricus piperatus L.
Lactifluus piperatus (L.) Roussel
Lactifluus piperatus (L.) Kuntze
Lactarius pergamenus sensu auct.

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

CZ   HR  

Popis

Klobouk 6-20 cm v průměru, mírně vyklenutý, posléze vmáčklý až nálevkovitý, hladký, lysý, matný a suchý, v mládí barvy bílé až bělavé s podvinutým, později sklopeným okrajem, ve stáří často s okrovými skvrnami, okraj ostrý, někdy při velkém suchu bývá políčkovitě rozpukaný.
Lupeny krátce sbíhavé, velmi husté, nízké, vidlené, barvy v mládí bílé, ve stáří nažloutlé až krémové, při poranění se barví žlutohnědě. Ostří nepatrně nažloutlé
Třeň 3-10 cm vysoký, 1-4 cm tlustý, válcovitý, na bázi mírně ztenčený, někdy i a slabě vroubkovaný, plný, tvrdý, hladký, jemně pýřitý, někdy excentrický a trochu jamkatý, barvy bílé až bělavé, někdy místy až žlutě skvrnité.
Dužnina tvrdá, kompaktní, bílá, později jemně žutá, vůně příjemná, nakysle ovocná, chuť velmi palčivě peprná.
Mléko bílé, neměnné, prudce a dlouho palčivé, na vzduchu barvu nemění. Při zaschnutí vytváří na lupenech olivové skvrny.
Výtrusný prach – bělavý, výtrusy jsou bezbarvé široce elipsoidní, jemně bradavčité s nezřetelnou síťkou. Velikost 8-9,5 x 5,5-7 µm.

Ekologie

Výskyt červen až září, ve skupinách ale i jednotlivě, ve všech lesích, nejčastěji však v listnáčích jako jsou dubohabrové háje, šípákové doubravy, teplomilné doubravy, kyselé nížinné bučiny a doubravy, lužní lesy, pod duby, buky a habry. Nejdeme jej i v kulturních jehličnatých lesích, upřednostňuje bory a v druhotných smíšených lesích na nevápenatých půdách. Vcelku hojně.

Jedlý.

Možné záměny

Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus), který je větší a má matně plstnatý klobouk a řidčí lupeny. Je nejedlý.
Ryzec zelenající (Lactarius glaucescens), který má na otlačených místech klobouku i třeně zelenkavý odstín a po uschnutí má mléko šedozelenající odstín. Je jedlý.
Holubinka bílá (Russula delica), má velmi krátký třeň, neroní mléko a není palivá. Je jedlá.

Zajímavosti

Je to mykorhizní druh. Jedlý pouze v mládí po speciální úpravě. V některých zemích si jej cení, protože smažením, grilováním nebo prudkým opečením svou palčivost ztrácí. Jinde a i některými autory je uváděn jako nejedlý. Též je dobrý pečený na oleji se slaninou a s cibulí.

Literatura

Internetové stránky 2009.
Velký atlas húb. Autor Pavol Škubla 2007 str. 113.
Encyklopedie hub a lišejníků. Autor Vladimír Antonín 2006 str. 310.
Velký fotoatlas hub z jižních Čech. Autor Tomáš Papoušek 2004 str. 396, 397.
Houby – česká encyklopedie vydal Výběrl Reader´s Digest 2003 str. 313, 314
Houby. Autor Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier 1999 str. 322.
Kniha o houbách. Autor THOMAS LEss0E a ANNA DEL CONTE 1997 str. 189, 190.
Houby. Autor Mirko Svrček 1996 str. 234.
Houby. Autor Helmut a Renata Grünertovi 1995 str. 170
Kapesní atlas HOUBY autor Edmund Garnweidner 1994 str. 158.
Co víme o houbách. Autor Jaroslav Klán 1989 str. 190, 192, 193.
Huby. Autor M. Svrček / B. Vančura 1987 str. 87.
Kapesní atlas hub 2. Autoři Antonín Příhoda, Ladislav Urban, Věra Ničová-Urbanová, Ladislav Urban ml. 1987 str.112, 134.
Kapesní atlas hub 1. Autoři Antonín Příhoda, Ladislav Urban, Ladislav Urban ml. 1986 str. 144.
Mykologický sborník č. 1-2, str. 13, 30, č. 8-10 obr. 7, rok 1970.
Houby Československa v jejich životním prostředí. Autor Albert Pilát 1969 str. 66, 78, 83.
Klíč k určování našich hub hřibovitých a bedlovitých. Autor Albert Pilát 1951 str. 99.

Odkazy a literatura

CZ Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy, Academia Praha, 624pp [jako Lactarius piperatus (Fr.) Pers.]
Datum citace: 11. květen 2013
CZ Slavíček J. (ed.) (2014): Číselník hub České republiky [http://www.czechmycology.org/cz/ndop.php], Česká vědecká společnost pro mykologii [jako Lactarius piperatus (L.) Pers.]
Datum citace: 3. březen 2015

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře