CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

ryzec pravý
Lactarius deliciosus (L.) Gray

říše Fungi - houby »  třída Agaricomycetes - stopkovýtrusé »  řád Russulales - holubinkotvaré »  čeleď Russulaceae - holubinkovité »  rod Lactarius - ryzec

Vědecká synonyma

Agaricus deliciosus L.
Agaricus deliciosus var. deliciosus L.
Agaricus deliciosus var. lamelliporus Barla
Agaricus lactifluus deliciosus (L.) Pers.
Galorrheus deliciosus (L.) P. Kumm.
Lactarius deliciosus f. deliciosus (L.) Gray
Lactarius deliciosus f. laeticolor S. Imai
Lactarius deliciosus f. rubescens J.Aug. Schmitt
Lactarius deliciosus f. virescens S. Imai
Lactarius deliciosus var. abietinus Smotl.

Další názvy

= ryzec borový
= ryzec obecný

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Popis

Klobouk 3 - 20 cm v průměru, nízce vyklenutý, pak plochý, uprostřed vtlačený až nálevkovitý, slizký nebo suchý, hladký, masitý, s podvinutým v mládí s ojíněným, později olysalým ostrým okrajem, barvy světle lososově oranžové až cihlově červené, slabě rezavo oranžově pásovaný. Po poranění pomalu zelená.
Lupeny přirostlé až krátce sbíhavé, dosti husté, křehké, nestejně dlouhé a vysoké, zbarvené jako klobouk, na ostří světlejší, poraněním pomalu šedavě zelenající.
Třeň 3 - 7 cm dlouhý, 1 - 4 cm tlustý, s jemnými vmáčklými oranžovými jamkami, válcovitý, nebo dolů se zužující, křehký, brzy nepravidelně rourkově dutý, často s vodnatými skvrnami, v mládí bělavě ojíněný, barvy oranžově až cihlově načervenalé.
Dužnina pevná, středně masitá, světle žlutá, v místech prosycených mlékem až červená, ronící živě oranžové až živě mrkvové mléko, které na vzduchu netmavne, Po delší době se však zbarvuje šedozeleně, vůně příjemná nasládle ovocná, chuť mírně kořenná až mírně ostrá a stahující.
Výtrusný prach bělavý, Výtrusy krátce elipsoidní, bezbarvé, dosti hrubě a hustě bradavkovitě neúplně siťnaté, amyloidní, velikosti 7-9 x 6-7 µm.

Ekologie

Výskyt červen až listopad ve skupinách na travnatých místech pod borovicemi, hlavně v mladých porostech a na jejich okrajích. Vzácně u nás v kosodřevině. S borovicemi výjimečně s jalovci tvoří mykorhizu. Podloží chudé písčité nebo hlinité kyselé až mírně zásadité.

Jedlý.

Možné záměny

Podobný, také jedlý a dříve s ryzcem pravým sjednocovaný druh je ryzec smrkový (Lactarius deterrimus). Odlišuje se však jasně trochu drobnějším vzrůstem, obyčejně delším třeněm, spíše mrkvově oranžovým zbarvením a častými zelenavými kruhy na klobouku a především růstem ve smrčinách. Je jedlý. Ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor) s tmavším, šedooranžovým kloboukem. Jedlý. Ryzec lososový (Lactarius salmonicolor) rostoucí pod jedlemi Jedlý. Ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) od začátku s vínově červeným mlékem a výskytem ve vápencových oblastech. Jedlý.

Zajímavosti

Za syrova má vcelku nepříjemnou chuť, po tepelné úpravě patří k nejchutnějším. Výborný je opečený na pánvi, třeně se však nejedí, protože se nepropečou, nebo naložený v octě. Chutná je i „Hovězí“ polévka z ryzce pravého Je zařazen do přímého prodeje na trzích v Česku. Dříve byl pod souhrnné označení ryzec pravý zahrnován větší počet i relativně odlišných druhů ryzců s oranžovočerveným mlékem. Ryzec pravý je většinou mykologů považován za druh totožný s ryzcem borovým (Lactarius pinicola). Někteří však tento druh vyčleňují; uváděné odlišnosti spočívají např. ve skvrnitosti klobouku. U tohoto druhu byl nalezen zvláštní pigment seskviterpen barvy oranžově žlutý. Za přítomnosti kyslíku mnění barvy. Ryzec je v posledních letech dosti vzácný, krom toho trpí velkou červivostí. V anketě nejchutnější houba roku 1969 dopadl ryzec smrkový na 2 místě hned za muchomůrkou růžovkou. V anketě 1970 je uváděn většinou naložený v octě. Z hlediska léčivých účinků houba jež se vyznačuje protirakovinovými, imunostimulačními, antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Krajové názvy : Borovka, hryz, hryzec, hryzek, kravinčák, rejsek, rezec , rezka, rezoun, ryzák, ryzáček, ryzík, ryzka, rýzek, rýžec. Slovenské názvy: červená pečiarka, mlieč, rydz, rýdzik.

Literatura

Internetové stránky 2015. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryzec_prav%C3%BD
Ryzce v lese, v kuchyni a léčivými účinky. 2015 str. 69, 70, 71, 72.
OTTOVA ENCYKLOPEDIE HUB autor Ladislav Hagara 2014 str. 437, 438.
Velký atlas húb. Autor Pavol Škubla 2007 str. 115.
Houby atlas. Autor Hagara Ladislav 2006 str. 394.
Encyklopedie hub a lišejníků. Autor Vladimír Antonín 2006 str. 310.
Velký fotoatlas hub z jižních Čech. Autor Tomáš Papoušek 2004 str. 780, 783, 784, 786.
Houby – česká encyklopedie vydal Výběrl Reader´s Digest 2003 str. 32, 311, 312, 419, 439.
Houby. Autor Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier 1999 str. 9, 325, 326.
Encyklopedie hub. Autor Gerrit J. Keizer 1998 str. 205.
Kniha o houbách. Autor THOMAS LEss0E a ANNA DEL CONTE 1997 str. 191, 233, 235, 242, 245.
Houby. Autor Mirko Svrček 1996 str. 236.
Houby. Autor Helmut a Renata Grünertovi 1995 str. 172.
Kapesní atlas HOUBY autor Edmund Garnweidner 1994 str. 162.
Kapesní atlas hub. Autor Pavol Škubla 1993 str. 162, 163.
Co víme o houbách. Autor Jaroslav Klán 1989 str. 115, 180, 186, 189.
Huby. Autor M. Svrček / B. Vančura 1987 str. 89.
Mykologický sborník č. 1-2 str. 8, 13, 29,30, č. 3-5 str. 46, 72 č., 8-10 str. 154, 159, 160. 1970 .
Houby Československa v jejich životním prostředí. Autor Albert Pilát 1969 str. 88, 89, 95, 135, 150.
Klíč k určování našich hub hřibovitých a bedlovitých. Autor Albert Pilát 1951 str. 95.

Možné záměny

Lactarius deterrimus Gröger - ryzec smrkový
Lactarius quieticolor Romagn. - ryzec nahnědlý
Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair - ryzec lososový
Lactarius sanguifluus (Paulet) Fr. - ryzec krvomléčný

Odkazy a literatura

CZ Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy, Academia Praha, 624pp [jako Lactarius deliciosus (L.) Gray]
Datum citace: 11. květen 2013
CZ Slavíček J. (ed.) (2014): Číselník hub České republiky [http://www.czechmycology.org/cz/ndop.php], Česká vědecká společnost pro mykologii [jako Lactarius deliciosus (L.) Gray]
Datum citace: 3. březen 2015

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 2