CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

orel stepní
Aquila nipalensis Hodgson, 1833

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití »  rod Aquila - orel

Vědecká synonyma

Aquila rapax nipalensis Hodgson, 1833
Aquila bifasciata Hornsch., 1824

Obrázky


mládě


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Aquila nipalensis je nyní uznáván jako samostatný druh, ovšem dříve byl považován za poddruh druhu Aquila rapax, kterému se říkalo orel stepní. Vzhledem k tomu, že anglicky se Aquila nipalensis nazývá Steppe Eagle a A. rapax Tawny Eagle, rozhodlo se přiřadit název orel stepní k A. nipalensis a druhu A. rapax dát název orel okrový.
Ve starší literatuře můžeme skutečně narazit na údaje o výskytu A. rapax ve východní Evropě, ale v těchto případech se jedná o poddruh resp. druh A. nipalensis, který obývá rozsáhlé oblasti od východní Ukrajiny po Mongolsko.

Velikost

Délka: 66-80 cm.
Rozpětí: M 165-180 cm, F 180-200 cm.
Hmotnost: M 2200-2800 g, F 3000-4800 g.

Popis

Menší než o. skalní (Aquila chrysaetos), má i kratší ocas bez tmavé koncové pásky. Dospělí ptáci jsou jednobarevně tmavohnědí, se světlejší páskovanou spodinou těla.
Nedospělí jedinci jsou světle hnědí, s tmavšími ručními letkami. Od ostatních orlů se bezpečně rozeznají podle výrazně bělavého pásu, který se táhne po celé délce spodní strany křídel.

Ekologie

Typickým prostředím pro tento druh jsou stepi a polopouště. Hnízdo staví převážně na zemi, méně často v keřích. Snůšku tvoří ve většině případů 2 vejce, mláďata se líhnou po 40-ti až 45-ti dnech, v hnízdě zůstávají asi 60 dní.
Potravu tvoří středně velcí savci (hlavně sysel), ptáci i mršiny.

Rozšíření

A. n. orientalis - východní Evropa až střední Asie, příslušníci této ssp. se vzácně zatoulávají až do střední Evropy. V ČR celkem do 10-ti pozorování mezi květnem až říjnem.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Aquila nipalensis nipalensis Hodgson, 1833 - orel stepní mongolský
poddruh Aquila nipalensis orientalis Cabanis, 1854 - orel stepní západosibiřský

Aquila nipalensis orientalis - 0000000001 1


Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22696038]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Aquila nipalensis Hodgson, 1833]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96731]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Aquila nipalensis Hodgson, 1833]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53157]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Aquila nipalensis Hodgson, 1833]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Aquila nipalensis Hodgson, 1833]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Aquila nipalensis Hodgson, 1833]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Aquila nipalensis]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Aquila nipalensis]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Aquila nipalensis]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře