CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

osmák degu
Octodon degus (Molina, 1782)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Octodontidae - osmákovití »  rod Octodon - osmák

Vědecká synonyma

Sciurus degus
Octodon cumingi
Octodon degu

Obrázky


mládě

lebka


Velikost

Celková délka těla je 12-19 cm, ocásek měří 10-16,5 cm. Průměrná hmotnost se pohybuje okolo 250-350 g.

Popis

Osmák je drobné zvířátko s hnědě zbarvenou hřbetní částí, břicho je světlejší. Velká hlava nese dlouhé hmatové chlupy a velké blanité ušní boltce. Ocásek je zakončený tmavou štětkou z delších chlupů. Přední končetiny jsou čtyřprsté, zadní mají pět prstů, ale palec je zakrnělý.

Ekologie

Osmáci žijí ve větších koloniích v počtu několika desítek až set jedinců. Rodinné skupinky, které se v rámci kolonií tvoří nepustí na své území cizí zvířata. Najdeme je na travnatých a keři porostlých stráních a planinách od hor až po nižší polohy, nevyhýbají se ani kulturní krajině, parkům a zahradám, kde mohou páchat značné škody. Ukrývají mezi kameny, mezi kořeny stromů nebo si vyhrabávají mělké nory jednotlivé úkryty jsou spojené složitými systémy chodníčků. Aktivní jsou přes den, nejvíce nad ránem a v podvečer. Živí se pouze rostlinou potravou, kterou si vyhledávají nejen na zemi, ale obratně za ní šplhají po stromech a keřích. Požírají zelené části travin a bylin, hlízy, kůru, pupeny a listy stromů a keřů i jejich semena a plody. Dožívají se až deseti let.

Rozšíření

Chile

Zajímavosti

V zajetí se osmáci chovají teprve od 80. let dvacátého století, kdy se dostali do německých zoologických zahrad a odtud se rozšířili i do soukromých chovů.

Chov

Osmáky můžeme chovat jednotlivě, v párech nebo malých přirozených skupinkách s jedním samcem několika samicemi a mláďaty. Pro chov jsou vhodná větší terária zhotovená z materiálů, které nemohou prokousat. Minimální velikost pro pár zvířat je 80x60x50 cm. Chovat jednotlivé kusy se nedoporučuje, neboť osmáci jsou družná, společenská zvířata a vyžadují společnost. Důležité je v teráriu rozčlenit prostor tak, aby zvířata měla dostatek prostoru k pohybu. Důležitá je také koupelna, osmáci stejně jako činčily potřebují k udržení dobré kvality srsti písečnou koupel. Jako úkryty dobře poslouží duté větve, kořeny nebo malé skalky vyskládané z plochých kamenů, případně jim můžeme nabídnout malé budky z tvrdého dřeva. Pokojová teplota 19-22°C je optimální pro chov.
V zajetí mohou mít mláďata v průběhu celého roku. Samice je březí tři měsíce a rodí nejčastěji 2-6 mláďat, která se rodí poměrně vyspělá, vidí a brzy běhají. Matka je plně kojí přes dva týdny, v tomto věku již mláďata přijímají měkké druhy krmiva, ale matka je přikrmuje ještě další 2-4 týdny. Osamostatňují se ve věku 6-8 týdnů. Další vývoj mláďat však trvá poměrně dlouho. Přestože se pohlavní dospělost dostavuje poměrně brzy, někdy již ve třetím měsíci, připouštíme je až po dosažení plné tělesné vyspělosti ve věku okolo 8-10 měsíců.
Základem krmné dávky je jemné seno, zelené krmení a čerstvé větvičky stromů a keřů s pupeny a listy. Tato dávka se doplňuje směsí zrnin (oves a ovesné vločky, pšenice, ječmen, proso, kukuřice, hrách) s malým přídavkem olejnatých semen (slunečnice, len) a tvrdým pečivem. Doplnit ji lze i granuláty určenými pro morčata nebo činčily. Tvrdá semena můžeme podávat máčená nebo naklíčená. Přidávat můžeme ovoce a zeleninu, především jablka mrkev, červenou řepu a ostatní kořenovou a listovou zeleninu. Pochoutkou pro ně jsou vlašské a lískové ořechy, které jim dáváme celé i se skořápkou, aby si na ní mohli brousit zuby. Osmáky krmíme střídmě, při nadměrném příjmu potravy a nedostatku pohybu ztuční a mohou mít potíže s reprodukcí. Pijí velmi málo, ale napáječka s čistou vodou by měla být neustále k dispozici.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Octodon degus Molina, 1782]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [283:degu-octodon-degus&Itemid=285]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Octodon degus (Molina, 1782)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře