CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

mara stepní
Dolichotis patagonum (Zimmermann, 1780)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Caviidae - morčatovití »  rod Dolichotis - mara

Vědecká synonyma

Dolichotis patagona
Cavia patachonica
Dolichotis patagonica
Cavia salinicola

Téměř ohrožený

Obrázky


mládě

Velikost

Dospělá mara má hmotnost asi 10 kilogramů, tělo je dlouhé okolo 70 cm, ocásek měří 4-5 cm.

Popis

Svým vzezřením je podobná velkému zajíci. Měkká srst má na hřbetě hnědošedé zbarvení, která na bocích přechází v rezavěhnědou, břicho je světlé.

Ekologie

Mary stepní obývají suché, travnaté pampy v Jižní Americe. Aktivní jsou přes den, velmi často je lze zastihnout jak se vyhřívají na sluníčku. Mary se zdržují v menších skupinách, maximálně o několika desítkách jedinců. V nebezpečí se zachraňují rychlým během a dlouhými skoky. Živí se nejrůznější rostlinnou potravou, požírají traviny, byliny, listy a plody. Jako úkryty si vyhrabávají mělké nory nebo využívají doupata jiných savců, kde samice rodí 2-3 mláďata. Březost trvá okolo dvou až tří měsíců, mláďata se stejně jako u ostatních morčatovitých rodí velmi vyspělá. Samice může rodit jednou až dvakrát ročně. Pohlavně dospívají ve věku do jednoho roku a dožívají se až 15 roků.

Rozšíření

Střední a jižní Argentina

Zajímavosti

Několikrát byly vysazeny na různých místech Evropy i v naší republice, nikdy však nezdomácněly. Největší překážkou je pravděpodobně vlhké podnebí, které mary nesnáší.

Chov

Mary se chovají ve skupinách se samcem, několika samicemi a mláďaty v prostorných výbězích s jednoduchou, suchou ubikací. Výběh má být prostorný, porostlý trávou a prosluněný. Pro malou skupinu zvířat stačí prostor o rozměru 100-150 m2, vhodnější je ale větší. Pokud jim nabídneme suchý, závětrný prostor můžeme je venku chovat celoročně. Na porody jim můžeme připravit umělé nory, plně postačuje dřevěná bouda 90x60x60 cm zakopaná do země. S odchovy mláďat u mar nebývají obvykle problémy.
Na potravu nejsou mary příliš náročné, pokud mají dostatečně velký výběh, kde se mohou napást nemusíme jim podávat ve větším množství zelené krmení. Po celý den musí mít k dispozici seno. Kromě trávy jim můžeme dávat vojtěšku, zelenou kukuřici a větve stromů s listy. Dále se podává zelenina, ovoce, směs zrnin nebo granulované směsi pro býložravce. Při podávání šťavnatého krmení jen malou spotřebu vody, ale misku s vodou jim raději nabídneme.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [6785]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Dolichotis patagonum (Zimmermann, 1780)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Dolichotis patagonum Zimmermann, 1780]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Dolichotis patagonum (Zimmermann, 1780)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře