CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

křečík džungarský
Phodopus sungorus (Pallas, 1773)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Muridae - myšovití »  rod Phodopus - křečík

Vědecká synonyma

Mus sungorus Pallas, 1773 o

Typový taxon pro:Lagomys Storr, 1780 (Mus sungorus Pallas, 1773)
Málo dotčený LC

Obrázky


mládě


Velikost

Délka těla je 70-100 mm, ocásek je téměř neznatelný, jen asi 10 mm dlouhý. Hmotnost 30-55 g.

Popis

Velmi jemná srst má šedé až hnědošedé zbarvení, břicho je světlé, v zimě je srst velmi světlá s tmavším hřbetním pásem. Chodidla mají osrstěná jemnou srstí.

Ekologie

Tento drobný křeček obývá stepi ve Střední Asii, nevyhýbá se ani kulturním stepím. Pod povrchem půdy si vyhrabávají mělké nory. Aktivní jsou především ve dne, v zimě neupadají do spánku, ale jsou po celou dobu aktivní. Živí se hlavně semeny, zelenými částmi rostlin a částečně i hmyzem. Dožívají se maximálně 2-3 roků.

Rozšíření

Kazachstán, Sibiř a severovýchodní Čína

Chov

Křečíci jsou velmi vhodná zvířátka pro chov v domácích podmínkách. Můžeme je chovat v párech i menších skupinkách, při pravidelném čištění téměř nepáchnou a dají se snadno ochočit. Pro chov křečíků jsou vhodné starší akvária, terária, plastové bedničky nebo klece pro chov laboratorních hlodavců. Ubikace by měla být raději větší (minimálně 50x25 cm pro pár zvířat). Jako dekoraci použijeme kusy kůry, ploché kameny, půlky skořápek kokosových ořechů nebo malé dřevěné budky. Do ubikace umisťujeme pár nebo menší skupinku s jedním samcem a několika samicemi. Pokud je to možné spojujeme mladá, přibližně stejně stará mláďata. Dospělí jedinci se spárovávají mnohem obtížněji. Chov křečíků lze provozovat při běžné pokojové, kdy je můžeme rozmnožovat celoročně. Druhou možností je chov v přirozených podmínkách, kdy je umístíme v nevytápěné místnosti, kde může teplota klesat pod bod mrazu. Křečíci bez problémů snáší i velmi nízké teploty.
Při odchovu můžeme ponechat samce spolu se samicí, po porodu dochází do několika dnů k dalšímu páření. Samice je březí 20-22 dnů, rodí 4-8 mláďat, která jsou holá a slepá. Ve věku 9-11 dnů se jim otevírají oči a jsou osrstěná. Po čtyřech týdnech je můžeme odstavit a ve 2-3 měsících je zařazujeme do chovu. Nejplodnější jsou v prvním roce života, kdy mají nejvyšší počty mláďat ve vrhu i množství vrhů (ročně mohou mít rodit 6 až 8 krát).
Krmení křečíků je stejné jako u křečků zlatých. Základem jsou zrniny a semena, přidáváme ovoce, zeleninu a další přídavky. Důležitý je dostatek živočišných bílkovin. Při dostatku šťavnatého krmiva není nutné podávat vodu.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Phodopus sungorus Pallas, 1773]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Phodopus sungorus (Pallas, 1773)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)