CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

kaloň indický
Pteropus giganteus (Brünnich, 1782)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Chiroptera - letouni »  čeleď Pteropodidae - kaloňovití »  rod Pteropus - kaloň

Další názvy

= kaloň Edwardsův

Obrázky


lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Ekologie

Žijí v koloniích ve větvích stromů. V kolonii je přesně vymezena hierarchie jednotlivých zvířat. Nejvýše postavení jedinci obsazují nejvyšší větve. Samice s mládětem ihned postupují v tomto žebříčku a obsazují nejvýhodnější místa. Dorozumívají se celou škálou hlasových projevů, která je velmi rozmanitá a obsahuje přes dvacet hlasových projevů. Celkové zbarvení je tmavší než u kaloně egyptského, přičemž křídla a hlava jsou téměř černá. Žije až třicet roků.

Rozšíření

Indie, Srí Lanka

Chov

Chovné zařízení pro tyto kaloně je v podstatě stejné jako pro kaloně egyptské. Pouze musí být přiměřeně větší vzhledem k jejich velikosti. Nejmenší rozměry ubikace jsou alespoň 2 x 3 metry a výšce 3 metry pro menší skupinku. Optimální rozměry zvolíme několikanásobně větší. Pro kaloně žijící na stromech je nutné zajistit přístup denního světla, jinak dochází jen zřídka k jejich rozmnožování. Před vlastním pářením samci věnují zvýšenou pozornost samičce. Samec očichává její genitálie a oba se ozývají zvláštním hlasem. Kopulace se několikrát opakuje a jeden pár dokáže vyprovokovat k páření celou kolonii. U tohoto druhu se pravděpodobně netvoří pevné páry. Doba březosti je asi 200 dnů. Novorozené mládě váží 45 g. Mládě nosí samice asi 4 měsíce a to je neustále v její blízkosti až do věku jednoho roku, kdy začínají pohlavně dospívat. Krmíme je stejně jako kaloně egyptské.
Tento druh je poměrně často chován v zoologických zahradách, kde se dobře rozmnožuje.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Pteropus giganteus ariel Allen, 1908
poddruh Pteropus giganteus chinghaiensis Wang & Wang, 1962
poddruh Pteropus giganteus giganteus (Brünnich, 1782)

Pteropus giganteus giganteus - 000000000111000

poddruh Pteropus giganteus leucocephalus Hodgson, 1835

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [18725]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Pteropus giganteus (Brünnich, 1782)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Pteropus giganteus Brünnich, 1782]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Pteropus giganteus (Brünnich, 1782)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře