CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

oryx
Oryx gazella (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Cetartiodactyla - sudokopytníci »  čeleď Bovidae - turovití »  rod Oryx - přímorožec

Vědecká synonyma

Capra gazella Linnaeus, 1758 o
Oryx gazella gazella (Linnaeus, 1758)
Antilope oryx Pallas, 1777

Další názvy

= oryx jihoafrický
= oryx jihoafrický
= passan
= přímorožec jihoafrický
= přímorožec oryx
= sajka jednorohá

Typový taxon pro:Oryx de Blainville, 1816 (Antilope oryx Pallas, 1777)
Málo dotčený

Obrázky


mládě

Oryx gazella - oryx

samice

Autor: Milan Kořínek

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

Je to velká antilopa, která dorůstá 120-140 cm v kohoutku, délky těla 160-240 cm a hmotnosti u samců 230-250 kg a 200-210 kg u samic.

Popis

Rohy mají rovné a přes jeden metr dlouhé. Samice je mají slabší, dlouhé až 120 cm. Samci je mají silnější, ale nedosahují délky přes jeden metr.

Ekologie

Žije v suchých travnatých a křovinatých oblastech, kde se živí hlavně trávou. Při dostatku šťavnatého krmení nevyhledávají napajedla. Sdružují se do větších stád o 10-40 jedincích. Mládě se rodí po 8-9 měsících březosti a je odkládacího typu. To znamená, že mládě obvykle leží v úkrytu a samice je chodí několikrát denně nakojit. Teprve později sledují samici. Matka je kojí asi půl roku. Dospívají po druhém roce života. Obvykle žijí společně s antilopami a zebrami.

Rozšíření

JZ Angola (pravděpodobně vyhubený), Botswana, Namíbie, severní část Jihoafrické republiky, západní Zimbabwe

Chov

V zajetí se chovají ve vytápěných ubikacích. V zimě vyžadují teploty okolo 14-16 °C. V době odchovů mláďat je nutné ubikace vytápět na 18-20 °C. Většinou se chová jeden samec a několik samic. Ve stájích se obvykle rozdělují a pohromadě se pouští jen ve venkovních výbězích. Krmí se trávou, senem, ovocem, zeleninou a granulovanými krmivy pro přežvýkavce.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Acinonyx jubatus (Schreber, 1775) - gepard, Panthera leo (Linnaeus, 1758) - lev, Crocuta crocuta (Erxleben, 1777) - hyena skvrnitá

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Oryx gazella Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [655:spiessbock]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Oryx gazella (Linnaeus, 1758)]
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Oryx gazella gazella (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 1
Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem