CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Cetartiodactyla - sudokopytníci »  čeleď Camelidae - velbloudovití »  rod Camelus - velbloud

Vědecká synonyma

Camelus arabicus Desmoulins, 1823

Další názvy

= dromedár
= dromedář

Obrázky


mládě


Paleontologie

V divoké formě se v přírodě nevyskytuje. Dodnes není zcela jasný jeho původ. Někteří odborníci se domnívají, že jde o potomka dvouhrbých velbloudů. Podle kosterních zbytků totiž nelze spolehlivě rozlišit zda jde o velblouda jednohrbého nebo dvouhrbého. S ním se také kříží a někteří potomci jsou nadále plodní. Nejstarší nálezy domestikovaných velbloudů jsou známé z Íránu z období před asi 6 000 lety.

Velikost

Délka těla je přes tři metry, výška až 2,3 metru a hmotnost okolo 500 kilogramů.

Popis

V zemích, kde se chová, znají mnoho plemen lišících se hlavně velikostí a výškou. Dodnes jsou důležitými domácími zvířaty v severní Africe, Arábii, Přední a Malé Asii až do Indie. Chovají se jako jezdecká zvířata, nosiči nákladů ale i pro maso a kvalitní vlnu.

Ekologie

Živí se pouštními travinami a bylinami, výhony a větvičkami keřů. Pověstná je jeho dlouhá výdrž bez vody. Ale ani oni nejsou schopní vydržet neomezenou dobu. Pokud má šťavnatou potravu nebo v chladnějším období vydrží bez vody téměř dvacet dnů. V létě nebo při namáhavé práci a suché stravě jen několik dnů. Pak dokáže vypít přes padesát litrů vody najednou. Dlouho se také diskutovalo jak velbloud vodu uchovává. Dnes je jasné, že hrb tvořený z velké části tukovou tkání je onou zásobárnou. Biochemickou cestou lze totiž z jednoho kilogramu tuku získat přes jeden litr vody. K hospodaření s vodou má i další přizpůsobení. Tělesná teplota se během dne mění. V noci mají 34 °C, přes den může dosahovat až 40 °C než se začnou potit. Dospělí samci v období říje mohou být nebezpeční. Často útočí na člověka a jsou známé i případy, kdy došlo ke smrtelnému úrazu. V říji se samec ozývá hlasitým řevem, z tlamy vysunují zvláštní vychlípeninu sliznice patra. Ta může být velká jako fotbalový míč a visí mu v koutku tlamy.

Chov

Chovají se ve skupinách s jedním samcem a několika samicemi. Jednohrbí velbloudi se dají dobře aklimatizovat a snadno si zvyknou na naše podnebí. V létě jim stačí pouze zastíněný přístřešek. V zimě se vypouští ven, ale pak se musí schovat do ubikace vytáppěné na 14-16 °C. Malá mláďata jsou choulostivější než dospělci. Březost trvá 11-12 měsíců. Mládě je po porodu slabé a několik dnů ještě polehává. Matka je kojí 10-12 měsíců. Dospívají ve třech letech. Krmí se trávou, hrubým senem a větvemi stromů. Dále dostávají krmnou řepu, zeleninu, a granulovaná krmiva.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

potrava: Lawrencia Hook., Santalum acuminatum (R. Br.) A. DC., Santalum lanceolatum R. Br., Erythrina vespertilio Benth., Pittosporum angustifolium Lodd., G. Lodd. & W. Lodd., ...

Odkazy a literatura

EN Australian Faunal Directory [91b571b6-9dd5-48ad-9ab2-74c69397c131]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Camelus dromedarius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Camelus dromedarius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Camelus dromedarius Linnaeus, 1758]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře