CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

velbloud dvouhrbý
Camelus bactrianus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Cetartiodactyla - sudokopytníci »  čeleď Camelidae - velbloudovití »  rod Camelus - velbloud

Další názvy

= drabař

Obrázky


mládě


Velikost

Hmotnost: 450-650 kg
Délka těla: 220-350 cm
Výška v kohoutku: 190-230 cm

Taxonomie

Na rozdíl od velblouda jednohrbého je u velblouda dvouhrbého známá zbytková divoká populace přežívající v Mongolsku.

Popis

Je mohutnější než velbloud jednohrbý. Může vážit přes šest set kilogramů. Je také lépe přizpůsobený životu v tvrdých podmínkách středoasijských stepí a polopouští, kde v zimě klesají teploty hluboko pod bod mrazu a v létě vystupují až na 50 °C. Zimní srst je velmi hustá a na krku, hrbech a končetinách vytváří dlouhou hřívu. Na jaře přelínávají a srst jim vypadává ve velkých kusech. Po vylínání jsou velbloudi téměř holí a postupně jim teprve narůstá nová.

Ekologie

Na potravu jsou velmi nenároční. Živí se nejrůznější rostlinnou potravou, která se v polopouštích a stepích nachází. Vydrží také dlouho bez vody a v nouzi mohou pít i slanou vodu. Divocí velbloudi se pohybují ve stádech o 5-15 jedincích. Říje probíhá v lednu a únoru. Dospělí samci urputně bojují o samice.

Rozšíření

Divoce ještě žijí zbytky velbloudů v poušti Gobi v Mongolsku a část populace se vyskytuje v severozápadní Číně. Jeho stavy v přírodě jsou velmi nízké a odhadují se na několik set kusů.

Domestikace

Zdomácnělé formy se chovají ve středoasijských republikách, Mongolsku a Číně. Domestikace proběhla ve 3-4 tisíciletí před naším letopočtem.

Chov

Vzhledem k jeho přizpůsobivosti je lze celoročně chovat ve venkovních výbězích s menší ubikací, která jim poskytuje závětří. Samci v říji přestávají téměř přijímat potravu. Ozývají se bublavými zvuky, močí si na ocas a moč si stříkají na záda. Staří samci říjí velmi dlouho, během této doby neuvěřitelně zhubnou a pokud se včas neoddělí od samic mohou zemřít hladem a vyčerpáním. V této době jsou také velmi agresivní. Samice je březí 13 měsíců. Mládě je zpočátku slabé. Mladé samice mládě sice brání, ale nepomohou mu vstát a mnohdy je nenechají ani napít. Samice se pak musí přidržet a mládě se alespoň 2-3 krát denně nechá napít mléka. Dospívají asi ve třech letech. Na potravu nejsou nároční. Dostávají seno, trávu, větve stromů, zeleninu, krmnou řepu a oves nebo granuláty pro přežvýkavce.

Zajímavosti

V r. 1999 objevila skupina britsko-čínských vědců stádo 169 divokých dvouhrbých velbloudů u jezera Lop Nur v Číně (provincie Xinjiang). Zvláštní na nich je, že pijí slanou vodu. Vědci se domnívají, že se může jednat o nový druh (analýza DNA odhalila 3% odlišnost mezi genomem těchto a domácích dvouhrbých velbloudů). Vizuálně se Lop-Nurští velbloudi od běžných drabařů liší větší vzdáleností mezi hrby a chlupatějšími koleny.
(Pozn.: V téže oblasti prováděla Čína do r.1996 jaderné zkoušky).

vice na http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/1156...

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc
Kořínek M. et col. (2006): ZOO Olomouc včera a dnes, ZOO Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 1

forma Camelus ferus f. bactrianus Linnaeus, 1759 - velbloud dvouhrbý domácí

Camelus ferus f. bactrianus - velbloud dvouhrbý domácí


Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Camelus bactrianus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [200:trampeltier-und-dromedar]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře