CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

prase bradavičnaté
Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1767)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Cetartiodactyla - sudokopytníci »  čeleď Suidae - prasatovití »  rod Phacochoerus - prase

Další názvy

= vepř bradavičnatý

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

Hmotnost: 60-150 kg
Délka těla: 90-150 cm
Výška v kohoutku: 65-85 cm

Popis

Kanci mají mohutné horní špičáky, které slouží k rytí. Při rytí klečí na předních končetinách. Samci jsou mnohem větší než samice. Hmotnost dospělých zvířat kolísá od 60 do 150 kg. Zvíře má velmi podivný vzhled. Hranatou hlavu "zdobí" čtyři výrůstky. Rypák je v oblasti klů silně rozšířený. Na krku a na hřbetě jim vyrůstá dlouhá hříva, zbytek těla je řídce porostlý štětinami.

Ekologie

Vyskytuje se v křovinatých oblastech, řidších lesích, okrajích pralesů i na travnatých savanách. Nejčastěji je najdeme v blízkosti vod. Mají denní aktivitu. Ukrývají se pod skalisky, kořeny stromů i v norách jiných savců. Žijí v párech i samotářsky. Jen někdy se sdružují do malých či větších skupin.

Rozšíření

Dříve ve větší části Afriky, v Jižní Africe druh vyhuben na konci 19. století, nyní výskyt v severovýchodní části Afriky - východní Etiopie, severní Keňa a Somálsko. Většinu původně uváděného areálu druhu obývá prase savanové (Phacochoerus africanus), dříve uváděné jako poddruh prasete bradavičnatého.

Chov

Druhy prasat z tropických a subtropických oblastí jsou velmi teplomilné. Ubikace se musí vytápět nejméně na 20-23 °C. Výběhy musí být zajištěny proti podhrabání. Vhodným vybavením jsou různá drbadla. Méně odolné zařízení mohou v krátké době zničit. Prasata bradavičnatá se chovají většinou v párech.
Březost trvá asi pět měsíců. Samice rodí 2-4 nebo až 6 mláďat, která jsou jednobarevná. V přírodě vyhledávají podzemní nory, v zajetí musí mít prostornou, vytápěnou boudu. Malá selata jsou velmi choulostivá na prochlazení a zpočátku vyžadují teplotu až 30 °C. Samice je kojí 2-3 měsíce, mláďata rychle rostou a dospívají po jednom roce.
Krmí se různými šroty, vařenými bramborami a rýží. Dále se podává pečivo, ovesné vločky, zelenina, řepa, ovoce a nejrůznější zelené krmení. Důležitý je i podíl živočišné složky potravy, z které dostávají tvaroh, vejce, vařené maso, kuřata a drobné hlodavce

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Acinonyx jubatus (Schreber, 1775) - gepard, Panthera leo (Linnaeus, 1758) - lev, Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - levhart africký, Crocuta crocuta (Erxleben, 1777) - hyena skvrnitá

parazit: Haematomyzus hopkinsi Clay, 1963

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Phacochoerus aethiopicus delamerei Lönnberg, 1909

Phacochoerus aethiopicus delamerei - 000000000111


Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [41767]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1766)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Phacochoerus aethiopicus Pallas, 1766]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1767)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem

vyhynulý druh/skupina