CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

zebra Grévyho
Equus grevyi Oustalet, 1882

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Perissodactyla - lichokopytníci »  čeleď Equidae - koňovití »  rod Equus - kůň »  podrod Dolichohippus - zebra

Vědecká synonyma

Equus (Hippotigris) grevyi Oustalet, 1882

Další názvy

= zebra habešská

Typový taxon pro:Dolichohippus Heller, 1912 (Equus grevyi Oustalet, 1882)
Ohrožený

Obrázky

Equus grevyi - zebra Grévyho

Autor: Stolz, Gary M.

mládě

Taxon v check-listech zemí

Velikost

Ze všech zeber je největší. V kohoutku měří okolo 150 cm, tělo má dlouhé 250-300 cm a hmotnost má až 400 kg.

Popis

Hřebci jsou větší než klisny. Pruhování je velmi jemné a husté, zasahuje až nad kopyta.

Ekologie

Zebru Grévyho najdeme na křovinatých i travnatých stepích. Ozývá se hlasem, který připomíná oslí hýkání. Žije v malých skupinkách nebo jednotlivě. Hřebci obhajují zejména v době říje svá teritoria a jsou útoční i v zajetí.

Chov

Zebry se chovají ve větších travnatých výbězích. Na zimu musí mít k dispozici vytápěnou stáj. Vyhovuje jim teplota okolo 18 °C. Ve venkovních výbězích se stepní zebry chovají ve skupinkách s jedním hřebcem a několika klisnami. Grévyho zebry se musí chovat zvlášť a samec se raději jen připouští na páření nebo alespoň odděluje na noc. Dobře aklimatizovaná zvířata lze pouštět na kratší dobu do venkovních výběhů i v zimě. Před pářením dochází k bojovým hrám. V menších skupinách mohou agresivní samci pokousat samice na krku a na hřbetě. Zebra Grévyho je březí 350-390 dnů. Před porodem se březí samice oddělují a zařazují do stáda až po několika dnech. Matka musí být první dva dny s mládětem. Pokud je musíme odebrat v této době samice je později již nepozná a nelze ho k ní vrátit. Mláďata jsou citlivá na chladné a vlhké počasí. Mláďata jsou kojena nejméně šest měsíců, někdy pijí více než rok. Samice pohlavně dospívají ve 3-4 letech, samci ojeden až dva roky později. Krmí se trávou, senem, přidává se jim krmná řepa, mrkev a oves nebo granulované směsi.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Acinonyx jubatus (Schreber, 1775) - gepard, Panthera leo (Linnaeus, 1758) - lev

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Equus grevyi Oustalet, 1882]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Equus grevyi Oustalet, 1882]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře


Vysvětlivky

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem