CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

nosorožec indický
Rhinoceros unicornis Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Perissodactyla - lichokopytníci »  čeleď Rhinocerotidae - nosorožcovití »  rod Rhinoceros - nosorožec

Vědecká synonyma

Rhinoceros asiaticus Blumenbach, 1830
Rhinoceros indicus Cuvier, 1814
Rhinoceros jamrachii Clater, 1876
Rhinoceros stenocephalus Gray, 1868

Další názvy

= nosorožec pancéřový

Typový taxon pro:Rhinoceros Linnaeus, 1758 (Rhinoceros unicornis Linnaeus, 1758)
Zranitelný

Obrázky


mládě


Taxon v check-listech zemí

Velikost

Hmotnost: 1,6-2,6 t
Délka těla: až 420 cm
Kohoutková výška: až 190 cm

Popis

Má jen jeden roh. Jejich kůže je rozčleněna do velkých plátů, které se překrývají a mohou se volně pohybovat. Srst má pouze na boltcích a špičce ocasu dlouhého 60-80 cm. Kohoutková výška může být až 190 cm a váha 2000 kg.

Ekologie

Nosorožec indický se vyskytuje na stepních a řídce porostlých lokalitách. Jeho stavy v přírodě se odhadují jen na několik set kusů. Velký vliv na jejich úbytek má pytláctví. Živí se trávou listy a větvičkami stromů a keřů. Žije vetšinou samotářsky. Rád se koupe a válí v prachu. Nejvíce je aktivní ráno a v podvečer. Říje trvá pouze několik dnů, samice je březí 15-16 měsíců. Rodí pouze jediné mládě,které kojí 18-24 měsíců. Pohlavně dospívají 4-7 letech, samci později než samice.

Rozšíření

Původně byl rozšířený na severu Pákistánu, Indii, Bhútanu, Nepálu a Bangladéši. V Pakistánu a Bangladéši již vyhynul, malá populace přežívá v Bhútanu a o něco větší v Nepálu, kde jej silně ohrožují pytláci. Nejsilnější populace je v indickém Assámu, kde přežívá drtivá většina zvířat (přes 2000 kusů) v rezervaci Kaziranga. Celkový počet zvířat žijících ve volné přírodě se odhaduje na 2600 kusů, jde o jediný asijský druh nosorožce, jehož ochrana se zatím daří, počet nosorožců stále narůstá.

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [19496]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Rhinoceros unicornis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Rhinoceros unicornis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Rhinoceros unicornis Linnaeus, 1758]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem