CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

klokan rudý
Macropus rufus (Desmarest, 1822)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Diprotodontia - málozubí »  čeleď Macropodidae - klokanovití »  rod Macropus - klokan »  podrod Osphranter

Vědecká synonyma

Kangurus rufus Desmarest, 1822
Macropus (Osphranter) rufus (Desmarest, 1822)
Megaleia rufa (Desmarest, 1822)
Osphranter rufus (Desmarest, 1822)
Macropus rufus dissimulatus Rothschild, 1905
Macropus rufus dissimulator Lydekker, 1906
Kangurus griseolanosus Quoy & Gaimard, 1825
Kangurus laniger Gaimard, 1823
Macropus lanigerus Gray, 1825
Kangurus lanosus Gray, 1827

Obrázky


mládě


Taxon v check-listech zemí

Ekologie

Je velmi dobře přizpůsobený suchým podmínkám, ve kterých žije. Potřebuje jen velmi málo vody a může přežít dlouhé období bez pití. Nejčastěji se vyskytuje na stepích, v polopouštích i křovinatých oblastech, ve zcela bezlesých krajinách jej najdeme jen zřídka neboť rád využívá stín stromů k odpočinku. Aktivní je především za soumraku, brzy ráno nebo i v noci, přes den, kdy je největší žár obvykle odpočívá ve stínu.
V Austrálii je silně pronásledovaný ať již kvůli lovu pro maso nebo jako potravní konkurent ovcí. Není však přímo ohrožený, jeho stavy se odhadují až na 8-10 milionů kusů. V přírodě žije v malých skupinkách okolo 10 zvířat s jedním samcem, několika samicemi a mláďaty. V místech bohatých na pastvu se mohou vytvořit stáda čítající až 1500 kusů. Při útěku dokáže skákat až 9 m daleko a 3 m vysoko a dosáhnout rychlosti přes 60 km/h.
Samci těchto klokanů jsou známí svým imponováním. Při něm si roztírají červený výměšek prsní žlázy po předních končetinách a prsou, natáhnou se co nejvýše a dávají tím ostatním samcům najevo svou velikost a sílu. Při vzájemných potyčkách boxují předními končetinami nebo si uštědřují silné kopance.

Rozmnožování

Samice je březí 30-33 dnů. Rodí obvykle jedno mládě, které je po narození asi dva centimetry dlouhé a váží jen 0,8 g. Samo se musí vyšplhat do vaku, kde se přisaje k jedné ze čtyř mléčných bradavek. K bradavce je trvale přichyceno okolo 70 dnů.
Samice se do dvou dnů po porodu znovu páří, embryo roste jen krátkou dobu a pak se jeho vývoj zastaví až do doby než předchozí mládě opustí vak. Samice takto může mít najednou až tři mláďata. Jedno jako embryo, u kterého je zastavený vývoj, druhé ve vaku a třetí, které již vak opustilo. V případě nebezpečí může při útěku mládě z vaku vyhodit, sama si zachrání život a ihned se začne vyvíjet embryo, které je usídlené v děloze. V dlouhých obdobích sucha se samice stávají neplodné a nemnoží se.
Ve třech měsících mláděti začíná narůstat srst a teprve po pěti měsících je zcela osrstěné. Ve vaku je trvale až osm měsíců, po pěti měsících však již vystrkává hlavu z vaku a přiživuje se společně se samicí. Ale i později, kdy už vak opouští, se při vyrušení nebo spatření nějakého nebezpečí do něj ukrývají. Mládě chodí pít od samice až do 1,5 roku. Pohlavně dospívají ve věku okolo dvou let i dříve. V zajetí se dožívají až 25 let, v přírodě však jen 10-12 roků.

Velikost

Patří mezi největší klokany. Samci jsou mnohem větší, mají rezavohnědé zbarvení, dosahují hmotnosti okolo 50 kg a výjimečně i přes 80 kg, celkové délky až 230 cm, tělo mají dlouhé 90-160 cm, ocas 70-120 cm. Ve stoje mohou dosahovat výšky až 180 cm. Šedavě zbarvené samice jsou mnohem menší mívají obvykle hmotnost okolo 25-30 kilogramů.

Rozšíření

Obývá téměř celou Austrálii mimo pobřeží a jihozápadní části kontinentu.

Chov

Klokani rudí preferují rovné, holé a travnaté výběhy o velké ploše. Je nanejvýš vhodné chovat pohromadě samce a několik samic. V malých skupinách se stává, že samec některé samice napadá a může jim způsobit i vážná zranění. V tomto případě je vhodné zvířata připouštět jen na páření a pak je znovu rozdělit. Poměrně dobře snáší i nižší teploty a můžeme je i v zimním období pouštět na kratší dobu do venkovního výběhu. Vyžadují však ubikaci, která bude vytápěná na 12-14°C. Krmení je v podstatě stejné jako u ostatních druhů-seno, zelené krmení, větve, zelenina, ovoce, ovesné vločky, granulované směsi, pečivo.
Dospělí samci mohou agresivně reagovat na vzpřímený postoj člověka, který považují za výhružný postoj. Při projevu takového chování se musíme sehnout a napodobovat podřízený postoj nebo pasení. Velcí samci klokanů mohou způsobit člověku závažná zranění

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Macropus rufus dissimilatus W. Rothschild, 1905 - klokan rudý západní
poddruh Macropus rufus pallidus Schwarz, 1910 - klokan rudý severní
poddruh Macropus rufus rufus (Desmarest, 1822) - klokan rudý hlavní

Odkazy a literatura

EN Australian Faunal Directory [31a9b8b8-4e8f-4343-a15f-2ed24e0bf1ae]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Macropus rufus (Desmarest, 1822)]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Macropus rufus Desmarest, 1822]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [64:rotes-riesenkaenguru]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Macropus rufus (Desmarest, 1822)]
CZ Anděra M. (2011): České názvy živočichů. Savci (Mammalia). Dodatek 1 – Vačnatí (Metatheria), Lynx, n. s. Praha [jako Macropus rufus]
Datum citace: 8. březen 2011

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře