CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

slon africký
Loxodonta africana (Blumenbach, 1797)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Proboscidea - chobotnatci »  čeleď Elephantidae - slonovití »  rod Loxodonta - slon

Vědecká synonyma

Elephas africanus Blumenbach, 1797 o

Další jména

= slon trpasličí

Zranitelný VU

Obrázky

Loxodonta africana africana - slon jihoafrický

Loxodonta africana africana - slon jihoafrický

Autor: Silvie Hojná, Petr Bašus

Loxodonta africana africana - slon jihoafrický

Loxodonta africana africana - slon jihoafrický

Autor: Silvie Hojná, Petr Bašus

Loxodonta africana africana - slon jihoafrický

Loxodonta africana africana - slon jihoafrický

Autor: Silvie Hojná, Petr Bašus

mládě


lebka


kostra

Taxonomie

Názory na taxonomii tohoto druhu slona se také různí. Někdy se udávají jen dva žijící poddruhy (L. a. africana a L. a. oxyotis), případně se k nim řadí i slon pralesní, který se občas uznává jako samostatný druh. Jiné prameny jich však popisují i více. Slon trpasličí je spíše uváděn jako forma slona pralesního nebo se přímo odkazuje do říše bajek a mýtů.

Velikost

Rozlišuje se několik poddruhů, které se liší velikostí i rozšířením. Slon africký stepní je největším suchozemským savcem. Sloni afričtí dosahují délky těla 6 až 7,3 m metru, kohoutkové výšky 3-4 metrů a hmotnosti 5-9 tun. Největší zastřelený samec byl vysoký 4,2 m a vážil přes 12 tun. Naproti tomu slon pralesní je vysoký jen 2,2-2,5 metru a mívá hmotnost 2,7-4 t.

Popis

Od slona indického se liší několika znaky. Čelo je ploché, bez hrbolů, kly mají samci i samice. Samci je však mají delší a mohutnější. Obvykle jsou dlouhé od 100 do 200 cm, výjimečně mohou dorůst až do 350 cm. Chobot je silně rýhovaný a má dva hmatové výrůstky. Uši jsou velké a silně protkané cévami a slouží k ochlazování organismu. Hřbet je uprostřed prohnutý.

Ekologie

Hlavní část populací žije ve velkých národních parcích. Obývají rozsáhlé savany s porosty stromů a keřů, okolí velkých jezer i lesnaté oblasti. Rozlišuje se několik poddruhů, které se liší hlavně velikostí. Sloni afričtí žijí ve větších stádech. Dospělí samci žijí samotářsky nebo se sdružují do samčích stád. K samicím s mláďaty se přidávají jen v období říje. Říje probíhá několikrát ročně. Samice je březí obvykle 20-22 měsíců. Samičky se rodí po 18-22 měsících samečci po 20-23 měsících březosti. Slůně váží asi sto kilogramů. Několik hodin po porodu je schopné samostatné chůze. Samice je postrkuje kly a pomáhá mu chobotem. Slůně zpočátku vůbec nepoužívá chobot, to se naučí až po třech nebo čtyřech měsících. Matka mládě kojí do jednoho roku i déle. Od čtyř měsíců začínají přijímat pevnou potravu a v půl roce již pravidelně žerou stravu dospělých. Pohlavně dospívají v osmi až deseti letech. U samic nastupuje pohlavní dospělost dříve než u samců. Rodí obvykle jednou za čtyři roky. Sloni afričtí se dožívají věku až sedmdesáti let. Slon spotřebuje ohromné množství potravy. Co nespotřebuje většinou zničí. Živí se větvemi, listím, kůrou i plody stromů a keřů, travinami a výhonky rákosí i papyru.

Rozšíření

Vyskytuje zejména se ve střední a východní Africe.

Ochrana

Stavy afrických slonů jsou daleko vyšší než u slonů indických, kde nejrozšířenější subspecie Elephas maximus indicus žije v přírodě v počtu asi 20 000 jedinců. Jejich početnost však klesla z několika milionů jedinců na počátku 20. století na asi 700 000 kusů v současné době. V některých oblastech jejich počty kriticky poklesly a IUCN vede tento taxon jako blízký ohrožení. Největšími problémem je civilizační tlak člověka, ale také pytláctví. Vyhuben nebo vytlačen byl v severní Africe, na mnoha místech střední a jižní Afriky a v současné době se nevyskytuje již ani Burundi, Gambii a Mauritánii. Většina slonů se vyskytuje na chráněných územích a v národních parcích, kde naopak dochází k přemnožování a území rezervací je nestačí uživit. Sloni pak migrují na území mimo rezervace, kde mohou způsobit značné škody na kulturních plodinách.

Sloni v českých a slovenských zoo

Podle ročenky UCSZ chovaly slony tyto zoo (číslo před čárkou znamená počet samců, za čárkou počet samic), údaje jsou k 31.12.2010:

Slon jihoafrický (L. a. africana)
Bojnice 0,2
Dvůr Králové 1,2
Zlín - Lešná 0,3

Chov

Dříve se v zoologických zahradách choval častěji slon indický, který byl pokládán za mírnější a lépe zvládnutelný druh. Dnes jsou jeho importy menší a stále častěji se chovají sloni afričtí. Chov slonů je velmi náročný. Složité stavby, velká spotřeba potravy, energie a nároky na obsluhující personál z něj činí zvíře, které značně zatíží rozpočet každé zoo. Přesto jsou velmi často chováni, neboť sloni jsou všeobecně oblíbená zvířata, která by v zoo neměla chybět. V poslední době se chov slonů neomezuje pouze na jejich držení a výcvik, ale vyvíjí se snahy o zvládnutí problematiky jejich rozmnožování v zajetí. Nové pavilony jsou většinou řešené tak, aby bylo možné chovat a připouštět dospělého samce, případně se problematika rozmnožování řeší umělou inseminací. Jinak je chov afrických slonů v podstatě stejný jako u slona indického.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Panthera leo (Linnaeus, 1758) - lev

potrava: Adansonia digitata L. - baobab prstnatý, Tamarindus L. - tamarind, Phoenix reclinata Jacq. - datlovník senegalský, Acacia Mill. - akácie, Balanites Delile - balanites, ...

parazit: Murshidia africana Lane, 1921, Quilonia uganda Khalil, 1922, Murshidia longicaudata Neveu-Lemaire, 1928, Murshidia anisa Khalil, 1922, Murshidia loxodontae Neveu-Lemaire, 1928, ...

Zařazené taxony

Počet záznamů: 4

poddruh Loxodonta africana africana (Blumenbach, 1797) - slon jihoafrický

Loxodonta africana africana

poddruh Loxodonta africana knochenhaueri (Matschie, 1900) - slon východoafrický

Loxodonta africana knochenhaueri

poddruh Loxodonta africana orleansi (Lydekker, 1907)
poddruh Loxodonta africana oxyotis (Matschie, 1900) - slon stepní

Loxodonta africana oxyotis


Odkazy a literatura

http://wildlife1.wildlifeinformation.org...
SPECIES VARIATION with literature reports for the African Elephant - Loxodonta africana
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [12392]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Loxodonta africana (Blumenbach, 1797)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Loxodonta africana Blumenbach, 1797]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Loxodonta africana (Blumenbach, 1797)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 1
Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem

i druh zavlečený do oblasti popisované check-listem