CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

slon indický
Elephas maximus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Proboscidea - chobotnatci »  čeleď Elephantidae - slonovití »  rod Elephas - slon »  podrod Elephas

Obrázky


mládě


lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

CZ   NL  

Taxonomie

Názory na taxonomii slona indického se různí. Kromě dvou vyhynulých subspecií se někdy uznávají jen tři recentní - E. m. indicus žijící na pevnině, E. m. maximus na Srí Lance a E. m. sumatranus ze Sumatry. Podle analýzy mitochondriální DNA má slon sumaterský největší opodstatnění na uznání samostatného poddruhu, nehledě na to, že je menší velikosti, má navíc i pár žeber a větší uši. U bornejských slonů není taxonomické zařazení ještě úplně jasné, ten se pak zařazuje jako samostatný podruh nebo se přiřazuje k E. m. indicus nebo E. m. sumatranus.
Také názory na rozdělení kontinentálních slonů na několik subspecií se liší, někdy se vyčleňují do samostatných poddruhů populace z Laosu a Vietnamu i některé další.

Velikost

Délka těla činí 5,5-6,4 metru, výška v kohoutku je 2,5-3 metry a hmotnost má až 5 tun.

Popis

Od slona afrického se liší několika znaky. Má menší, trojúhelníkovité uši, na hlavě jsou dva čelní hrboly, zadní noha je opatřena 4 kopýtky, chobot je delší, hladký a na konci má jeden prstovitý výrůstek. Hřbet je rovný nebo mírně vyklenutý. Kly jsou mnohem menší než u slona afrického. U samic většinou nejsou vyvinuté, někdy chybí i u samců.

Ekologie

Žijí v pralesích, kde se živí různou rostlinnou potravou. Spotřebují velké množství rostlinné potravy. Trávení je nedokonalé a 50% krmiva odchází z organismu nevyužito.Pohlavně dospívají v 7-10 letech. Před pářením probíhá složitý namlouvací rituál. Březost trvá 17-24 měsíců, obvykle však 20-22 měsíců. Rodí jen jedno mládě. Mláďata jsou po narození osrstěná. Srst se s věkem vypadává a ztrácí. Samice kojí 1-1.5 roku. Mláďata mívají jen jednou za tři až čtyři roky a za život neporodí více mláďat než čtyři.

Rozšíření

Původně žil od Sýrie, přes jižní Asii až po jižní a jihovýchodní Čínu, vyhuben byl v Pákistánu a dále na západ a také na Jávě. Dnes se vyskytuje v pralesích Přední a Zadní Indie na jih od Himálají (Bangladéš, Bhútán, Kambodža, Čína, Indie, Laos, Malajský poloostrov, Myanmar, Nepál, Thajsko, Vietnam) a na Srí Lance, Sumatře a Borneu.

Odchyt slonů

Dříve byli často odchytáváni a používali se na těžké práce. K lovu sloužili již dříve odchytaní a dobře vycvičení sloni. Často se odchytávala celá stáda. Divocí sloni se nahnali do velkých ohrad, kde se krotili opět za vydatné pomoci krotkých zvířat. Péče o slony vyžaduje mnoho námahy. Denně se musí pečovat o jejich kůži, koupou se a ošetřují.

Sloni v českých a slovenských zoo

Podle ročenky UCSZ chovaly slony tyto zoo (číslo před čárkou znamená počet samců, za čárkou počet samic) údaje jsou k 31.12.2012:
Slon bengálský Elephas maximus bengalensis ( E. m. indicus)
Liberec 0,1
Ostrava 0,4
Praha 1,4
Ústí nad Labem 0,2
Slon cejlonský Elephas maximus maximus
Ostrava 0,1
Praha 0,2

Chov

Sloni se velmi často chovají v zoologických zahradách, ale je jen málo zoo, kde se rozmnožují. Samci se chovají jen vyjímečně. Jsou totiž mnohem agresivnější než samice. Zejména v období musthu. V této době vytéká ze spánkových žláz zvláštní sekret. Nejvíce postihuje samce, méně samice a u slona afrického bývá velmi slabý. Zvířata jsou v té době nervózní, podrážděná, bývají útočná a napadají i své ošetřovatele. Ustájují se odděleně od ostatních zvířat a nesmí se s nimi pracovat ani provádět pravidelnou péči o pokožku.
Sloni se chovají ve speciálních pavilonech, často se pouští do venkovních výběhů. Se slony se několik hodin denně pracuje, aby se nenudili. Dají se naučit až třicet povelů. Denně se musí pečovat o jejich kůži, nohy a kopýtka. Bez řádného ošetřování kůže snadno zrohovatí a praská. Sloni se sprchují, drhnou kartáčem, kopýtka se musí pravidelně obrušovat a důkladné ošetření nášlapových ploch na nohách zamezí jejich rozpraskání. Zvířata také pečují o svou kůži sama. Do výběhů se umisťují různá drbadla. Navezeným pískem se rádi poprašují a válí se v něm. Důležitý je i bazén s vodou nebo sprcha. Zastíněný přístřešek je nezbytností hlavně v letním období. Sloni jsou totiž citliví na přímé slunce a snadno dostanou úpal.
Hlavní potravou slonů je zelené krmení a seno. Dále se jim přidávají větve stromů, ovoce a zelenina, krmná řepa, brambory, šrot, mačkaný oves a granulovaná krmiva. Krmí se 3 krát denně a napájí 2 krát denně.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

parazit: Haematomyzus elephantis Piaget, 1869 - všivák sloní, Dipetalonema asiatica Bain, Baker & Chabaud, 1982, Quilonia edentata Zhang & Xie, 1992, Quilonia simhai Gupta & Trivedi, 1985

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Elephas maximus asurus Deraniyagala, 1950 - slon indický mezopotámský
poddruh Elephas maximus borneensis Deraniyagala, 1950 - slon indický bornejský

Elephas maximus borneensis - slon indický bornejský

poddruh Elephas maximus indicus Cuvier, 1797 - slon indický

Elephas maximus indicus - slon indický

poddruh Elephas maximus maximus Linnaeus, 1758 - slon cejlonský

Elephas maximus maximus - slon cejlonský

poddruh Elephas maximus rubridens Deraniyagala, 1950 - slon indický čínský
poddruh Elephas maximus sumatranus Temminck, 1847 - slon sumaterský

Elephas maximus sumatranus - slon sumaterský


Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Elephas maximus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Elephas maximus Linnaeus, 1758]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 1
Komentáře


Vysvětlivky

vyhynulý druh/skupina