CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

poddruh

gorila nížinná
Gorilla gorilla gorilla (Savage & Wyman, 1847)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Hominidae - hominidi »  rod Gorilla - gorila »  druh Gorilla gorilla - gorila

Kriticky ohrožený

Obrázky


mládě

Gorilla gorilla gorilla - gorila nížinná

Autor: Pavel Kacl

lebka

Gorilla gorilla gorilla - gorila nížinná

samice

Autor: Milan Kořínek

Gorilla gorilla gorilla - gorila nížinná

samec

Autor: Milan Kořínek

Velikost

Nejčastěji se v zoologických zahradách chová gorila nížinná, která je současně nejmenší ze všech goril.
Samci měří 160–170 cm a váží 140–160 kg, vyjímečně až 180 kg, samice dorůstají 120–140 cm a mají hmotnost 70-90 kg.

Ekologie

Gorila je největším lidoopem. Obývá tropické pralesy v západní Africe. Gorily žijí ve skupinách až o 30 jedincích. Skupina obývá poměrně velké území o rozloze několika desítek čtverečných kilometrů. Starší samci mají šedá záda. Tito stříbrohřbetí samci se stávají vedoucími zvířaty. Škála dorozumívacích posunků a hlasů je menší než u šimpanzů. Gorily jsou mírumilovná zvířata. Pokud nedojde k jejich napadení mohou se k nim lidé přiblížit ne velmi malou vzdálenost. Na noc si staví také hnízda. Ty jsou většinou umístěné na zemi nebo nízkých stromech. Gorily se živí téměř výhradně rostlinnou potravou. Většinu tvoří zelené části, výhonky a listí různých rostlin.

Chov

Dnes se již téměř žádné importy z přírody do zoologických zahrad nedostávají. O to větší důraz je kladen na jejich rozmnožování v zajetí. Gorily se poprvé v zajetí rozmnožily až v roce 1956. Dnes jsou zoologické zahrady, které je množí již v několikáté generaci. K chovu je nutná přirozená skupina zvířat, chovaná ve velkém pavilonu s venkovním výběhem. Nutné je zvířata nějak zabavit a neponechat je nudit. Při nedostatku pohybu a dobré potravě snadno ztuční a rozmnožení je pak velmi obtížné. Březost trvá 8,5 měsíců. Častěji než u ostatních lidoopů se u nich rodí dvojčata. U nás se je podařilo úspěšně rozmnožit v zoo Praha.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - levhart africký

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [9406]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Gorilla gorilla gorilla (Savage, 1847)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Gorilla gorilla gorilla Savage, 1847]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Gorilla gorilla gorilla (Savage et Wyman, 1847)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře