CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

rod

orangutan
Pongo Lacépède, 1799

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Hominidae - hominidi »  podčeleď Ponginae - orangutani

Vědecká synonyma

Troglodytes Geoffroy, 1812

Popis

U orangutanů se vyskytuje silný pohlavní dimorfismus. Samice jsou mnohem menší než samci. Samci mohou vážit přes sto kilogramů, výrazný je hrdelní vak, který slouží k zesílení vydávaného zvuku, na lebce mají vysoký hřeben a tvářa vroubí lícní valy. Naproti tomu samičky mají hmotnost okolo 50 kilogramů, lícní valy a týlový hřeben jim chybí a hrdelní vak je mnohem menší než u samců.

Ekologie

Orangutani obývají souvislé pralesy na Sumatře a Borneu, kde jsou silně ohrožení jejich těžbou. Stavy orangutanů ve volné přírodě se odhadují pouze na několik tisíc kusů. Žijí samotářsky, v párech nebo v malých skupinkách o několika jednotlivcích. Často se pohybují ve větvích zavěšeni pouze za ruce (brachiace). Na noc si staví v korunách stromů velká hnízda z větví.

Rozšíření

Sumatra a Borneo

Ochrana

V jejich vlasti bylo založeno několik přírodních rezervací, které mají zaručit přežití alespoň určitého počtu zvířat. Zde pracují také záchranná centra, která se starají o mláďata nalezená při těžbě dřeva, zabavená pytlákům nebo zabavená při nelegálním vývozu. Zde je odchovají a pak je přivykají samostatnému životu v přírodě. Zvířata se však ještě chodí velmi dlouho do těchto center přikrmovat.

Chov

V zajetí jsou po šimpanzích nejčastěji chovanými lidoopy. Jejich chov vyžaduje velkou pečlivost. Jako ostatní jsou vnímaví k mnoha lidským onemocněním a obyčejná rýma nebo chřipka mohou u lidoopů způsobit závažné problémy. Chovají se ve speciálních pavilonech. O tato zvířata se starají jen nejzkušenější ošetřovatelé, kteří s nimi musí navázat těsný kontakt. Orangutani vyžadují pavilon vytápěný na 23-26 °C a 80-90% vzdušnou vlhkost. Venkovní výběhy musí být prostorné, opatřené velkými stromy na šplhání.
Orangutani se živí převážně rostlinnou potravou. Krmí se 5 krát denně. Potravy musí dostávat dostatek ve velmi pestrém výběru. Nesmí však být příliš kaloricky hodnotná. Jinak zvířata často trpí obezitou a nemnoží se.
Doba březosti trvá 8-9 měsíců. Samice rodí jediné mládě, které po porodu váží asi dva kilogramy. První pevnou potravu přijímají až po půl roce života. Pohlavně dospívají asi v 7 letech, plně tělesně vyspělí jsou však až v 10-15 letech. První orangutan se v zajetí narodil až v roce 1928. Nyní se poměrně dobře množí.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Zařazené taxony

Počet záznamů: 8

druh Pongo abelii Lesson, 1827 - orangutan sumaterský

Pongo abelii

druh Pongo pygmaeus (Linnaeus, 1760) - orangutan bornejský

Pongo pygmaeus

druh Pongo tapanuliensis Nurcahyo, Meijaard, Nowak, Fredriksson & Groves, 2017

Fosilní taxony

druh Pongo devosi Schwartz et al., 1995
druh Pongo duboisi Drawhorn, 1995
druh Pongo javensis Drawhorn, 1995
druh Pongo palaeosumatrensis Hooijer, 1948
druh Pongo weidenreichi (Hooijer, 1948)

Odkazy a literatura


Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 1
Komentáře


Vysvětlivky

vyhynulý druh/skupina