CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

makak červenolící
Macaca fuscata (Blyth, 1875)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Cercopithecidae - kočkodanovití »  rod Macaca - makak

Další názvy

= makak japonský

Obrázky


mládě


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

Hmotnost: 9-11 kg
Délka těla: okolo 75 cm

Ekologie

Makak červenolící neboli japonský je nejseverněji žijícím primátem, obývá téměř celé Japonsko s výjimkou ostrova Hokaido. Hustá srst je dobře chrání před drsným podnebím v jejich domovině. V severním a středním Japonsku v zimě žijí i na sněhu, který může být až 1 metr hluboký a teploty zde klesají pod - 15°C. V centrálních oblastech Japonska lze tyto opice nalézt v pohoří Nagano v okolí řady přírodních horkých pramenů vyhřívaných blízkou sopkou. V silných mrazech se pak chodí koupat a ohřívat do těchto pramenů. U jedné skupiny makaků červenolících bylo objeveno zajímavé chování. V roce 1953 pozorovatelé viděli, jak mladá samička Imo upustila potravu obalenou pískem do vody. Později toto chování začali napodobovat i další jedinci a v současné době si potravu omývá celá tlupa makaků. Podobně přišli na to, že mnohem jednodušší, než zrnka pšenice vybírat z písku, je vhodit je i s pískem do vody a vyplavaná zrníčka pak jednoduše posbírat z hladiny.
Březost trvá 164 dnů, samice rodí jediné mládě, které nosí na břiše a kojí je více než jeden rok. V přírodě probíhá většina porodů v období od dubna do září, což závisí na oblasti výskytu. Pohlavně dospívají ve 3 - 5 letech, plné tělesné vyspělosti dosahují až ve věku okolo šesti roků, dožívají se až 30 let. Obývají zalesněné lokality především na vysočinách a nižších horách. Jejich potravu tvoří plody, listy a květy nejrůznějších stromů a keřů. V zimě si ji dokážou vyhrabat ve více než metr hlubokém sněhu nebo jim postačí i kůra stromů. Žijí ve skupinách o 20 - 100 členech, sestávajících se ze samic, mláďat a několika samců. Skupiny jsou vedené nejsilnějším samcem a mají pevnou sociální strukturu. Po porodu samice s mláďaty automaticky stoupnou v žebříčku.

Rozšíření

Obývá téměř celé Japonsko s výjimkou ostrova Hokaido.

Význam

V japonské mytologii se řadí k posvátným zvířatům. Ve své domovině je chráněný, jejich stavy se na počátku 90. let odhadovaly na 35 000-50 000 kusů, ale neustále se snižují. Kvůli ztrátě přirozených stanovišť jsou nuceni hledat si obživu na farmách, kde způsobují značné škody. Každoročně je takto zabito na 5 000 zvířat.

Literatura

Kořínek M. et col. (2006): ZOO Olomouc včera a dnes, ZOO Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Macaca fuscata fuscata (Blyth, 1875)
poddruh Macaca fuscata yakui Kuroda, 1941

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Macaca fuscata Blyth, 1875]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Macaca fuscata (Blyth, 1875)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře