CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

kočkodan husarský
Erythrocebus patas (Schreber, 1775)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Cercopithecidae - kočkodanovití »  rod Erythrocebus - kočkodan

Vědecká synonyma

Simia patas Schreber, 1775
Cercopithecus patas (Schreber, 1775)
Erythrocebus patas villiersi Dekeyser, 1950

Další názvy

= opice husarská

Obrázky


mládě

Velikost

Pohlaví se liší velikostí, samci dosahují hmotnosti 7-13 kilogramů, kdežto samice jen 4-7 kilogramů. Délka těla 60-85 cm, délka ocasu 50-75 cm.

Ekologie

Tento druh kočkodanů se odlišuje způsobem života od všech ostatních, kteří žijí na stromech. Štíhlé tělo a dlouhé končetiny jsou přizpůsobené k rychlému běhu a životu na zemi. Při útěku dokáže vyvinout rychlost přes 50 km/hod. Obývá řídké akáciové lesy, travnaté stepi a savany. Jejich největšími nepřáteli jsou levharti, gepardi a psi hyenovití. Žijí v tlupách od deseti do třiceti jedinců s jedním dospělým samcem. Tlupa obývá velké území, kde se živí semeny, ovocem, listy a výhonky bylin a keřů. Potravu si doplňují i drobnými obratlovci, hmyzem a ptačími vejci. Říji lze jen velmi těžko rozpoznat. Samice rodí jedno mládě po 167 dnech březosti, matka je nosí na břiše a ostatním samicím je nepůjčuje. Pohlavně dospívají po čtvrtém roce života.

Rozšíření

Od západní Afriky až po Etiopii, Keňu a Tanzanii.

Chov

Toto velmi pohyblivé zvíře vyžaduje prostornou ubikaci a velký výběh. Teplota ve vnitřní ubikaci se pohybuje v rozmezí 18-24 °C. Kočkodany husarské chováme v přirozených skupinách s jedním samcem, samicemi a odchovávanými mláďaty. Krmíme je minimálně dvakrát denně. Podáváme ovoce, přidáváme ovesné vločky, vařenou rýži, luštěniny a kukuřici. Důležité je i zelené krmení a živočišná složka.

Literatura

Kořínek M. et col. (2006): ZOO Olomouc včera a dnes, ZOO Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Erythrocebus patas baumstarki Matschie, 1905
poddruh Erythrocebus patas patas Schreber, 1775

Erythrocebus patas patas - 000000000001000

poddruh Erythrocebus patas pyrrhonotus Hemprich & Ehrenberg, 1829

Erythrocebus patas pyrrhonotus - 000000000001000


Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [8073]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Erythrocebus patas (Schreber, 1774)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Erythrocebus patas Schreber, 1775]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Erythrocebus patas (Schreber, 1775)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře