CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

malpa hnědá
Cebus apella (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Cebidae - malpovití »  rod Cebus - malpa

Další názvy

= apela
= malpa Azarova
= malpa hlavatá
= malpa rohatá
= malpa světlolící

Obrázky


Taxon v check-listech zemí

Velikost

Malpy patří mezi středně velké druhy celkové délky těla i s ocasem 70-90 cm. Hmotnost 1,3 - 4,8 kg.

Popis

Zbarvení je na velkém areálu poměrně proměnlivé v různých odstínech hnědé. Nohy a ocas jsou většinou tmavší. Temeno hlavy je rovněž tmavěji zbarveno, některé subspecie mají na hlavě zvláštní chocholku z delších chlupů. Chápavý ocas nedosahuje takové dokonalosti jako u jiných druhů přesto jsou schopné jej dobře využívat.

Ekologie

Obývají obrovské území a nejrůznější typy prostředí. Vyskytují se v nížinách i ve vyšších polohách a všech druzích pralesů. Žijí ve skupinách od deseti do čtrnácti jedinců, někdy i větších. Domovské okrsky označují močí a výměšky prsní žlázy. Malpy jsou velmi inteligentní, používají různé předměty při získávání potravy. Klacky využívají ke shazování nedosažitelné potravy, kameny dokáží rozbít i ořechy. Živí se plody, semeny, jádry. Nedílnou součástí jídelníčku je hmyz, ptáci, jejich vejce a další drobní obratlovci. Dožívají se běžně přes dvacet let.

Rozšíření

Severní a centrální Jižní Amerika

Chov

Malpy jsou velmi inteligentní a bystrá zvířata. Ubikace pro jejich chov tomu musí odpovídat. Nesmíme podceňovat zabezpečení ubikací proti úniku zvířat. Chováme je ve skupinách ve větších ubikacích. Na rozdíl od většiny jihoamerických opic sestupují i na zem. Zvířata je možné za dobrého počasí pouštět do venkovních výběhů. Poddruhy ze sušších nebo horských oblastí jsou mnohem otužilejší než pralesní subspecie. Ubikaci vytápíme na 20-24°C, vlhkost není nutné zvyšovat. Ubikaci vybavíme větvemi, vhodné je i umístění plošin ve vyšších částech. Pokud zvířata nemají možnost pobytu na slunci umístíme v ubikaci zdroj UV záření. Na podestýlku používáme hobliny. Samice rodí po 149-158 denní březosti jedno mládě o které se stará sama. Novorozené mládě váží 190-290 gramů. Mláďata kojí více než půl roku. Pohlavně dospívají ve 3-4 letech.
Krmíme je ovocem a zeleninou. Přidáváme vařenou rýži, ovesné vločky, piškoty, celozrnné pečivo a tmavý chléb, semena slunečnici, ořechy, vařené luskoviny, větve stromů a keřů s listy i pupeny. Nezbytností je podávání živočišné potravy. Vhodný je hmyz, jednodenní kuřátka, mláďata hlodavců, nakrájené vařené i syrové drůbeží maso, tvaroh a vejce. Krmíme je 2-3 krát denně a potravu rozdělíme na několik míst. Jako všechny jihoamerické opice jsou velmi náročné na dostatek vitamínů a minerálií v potravě.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Cebus apella apella (Linnaeus, 1758)

Cebus apella apella - 0000000001 1

poddruh Cebus apella margaritae Hollister, 1914

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Cebus apella Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Cebus apella (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 1
Komentáře