CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

mirikina Azaraova
Aotus azarae (Humboldt, 1811)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Aotidae - mirikinovití »  rod Aotus - mirikina

Vědecká synonyma

Aotus azarai (Humboldt, 1811)
Aotus tripartitus azarai

Obrázky

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Vladimír Motyčka

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Milan Kořínek

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Michal Sloviak

mládě

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - mirikina Azaraova bolivijská

Autor: Vladimír Motyčka

Rozšíření

Brazílie jižně od Amazonky až po severovýchodní pobřeží Atlantiku, severní Argentina, východní Bolívie, východní Peru a západní Paraguay

Velikost

Hmotnost: do 1,2 kg
Délka těla: až 30-37 cm
Délka ocasu: okolo 40 cm

Ekologie

Samice rodí jedno mládě po 150 - 153 dnech březosti. Nejprve mládě nosí samice, teprve později je předává samci, který je nosí až do 4 - 5 měsíců. Kojeno je asi půl roku. Obývají pralesní deštné i sušší oblasti. Poměrně často je můžeme nalézt v okolí lidských sídlišť. Žijí v párech, mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti. Živí se ovocem, listy, květy a semeny. Část potravy tvoří hmyz i drobní obratlovci a ptačí vejce.
Mirikiny jsou jediní zástupci vyšších primátů, kteří jsou aktivní v noci, přímé sluneční světlo jim způsobuje potíže. Dorozumívají se celou škálou různých zvuků. Pachové značky zanechávají pomocí moči i výměšků žláz, slouží především k meziskupinové komunikaci.

Zařazené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Aotus azarae azarae (Humboldt, 1811)
poddruh Aotus azarae boliviensis Elliot, 1907 - mirikina Azaraova bolivijská

Aotus azarae boliviensis - 0000000001 1

poddruh Aotus azarae infulatus Kuhl, 1820 - mirikina Azaraova kočičí

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Aotus azarae Humboldt, 1811]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [73:nachtaffe-aotus-azarae&Itemid=235]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře