CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

rod

mirikina
Aotus Illiger, 1811

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Aotidae - mirikinovití

Taxonomie

Systematické rozdělení tohoto druhu je doposud nejasné. Deset podruhů bylo v roce 1983 podle některých autorů vyzdviženo na samostatné druhy na základě genetických výzkumů (N. Rowe 1996). Pouze dvě základní formy jsou samostatně rozpoznatelné podle vnějších znaků. A to jižní forma, která má oranžové břicho a hrdlo, do této skupiny patří 5 taxonů. Severní A. trivirgatus včetně dalších 4 taxonů mají šedě zbarvené hrdlo a žluté břicho.

Velikost

Délka těla i ocasu je okolo 30-40 cm. Hmotnost dospělých zvířata přesahuje 900 gramů.

Popis

Mirikiny mají hřbet zbarvený šedohnědě, hlava je bíle vroubená s tmavou obličejovou maskou a třemi podélnými pruhy na hlavě.

Ekologie

Obývají pralesní deštné i sušší oblasti. Poměrně často je můžeme nalézt v okolí lidských sídlišť. Žijí v monogamii. Mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti. Živí se ovocem, listy, květy a semeny. Asi čtvrtinu potravy tvoří hmyz a mnoha dalších bezobratlých živočichů i drobných obratlovců a ptačí vejce. Aktivní jsou výhradně v noci, přímé sluneční světlo jim způsobuje potíže. Dorozumívají se celou škálou různých zvuků. Pachové značky zanechávají pomocí moči i výměšků žláz, které slouží především k meziskupinové komunikaci.

Chov

Mirikiny chováme v páru nebo ve skupince s mláďaty. Ubikace postačuje o velikosti 2 x 1.5 x 1.8 m. Uvnitř umístíme větve na šplhání a několik budek, které vysteleme dřevitou vatou. Budka má mít rozměry 60 x 50 x 50 cm s vlezovým otvorem asi 20 cm. Na podlahu nasypeme vrstvu drcené kůry, použít se dají i hobliny. Vhodná teplota je okolo 20-23°C. Relativní vlhkost vzduchu postačuje okolo 60-70%. Výhodný je obrácený světelný režim. Pokud máme vybudovaný venkovní výběh můžeme zde střídat denní druhy a na noc vypustíme mirikiny. Samice rodí mláďata po 120-133 dnech. Porody probíhají vždy v budce. Nejprve mláďata nosí samice teprve později je předává samci, který je nosí až do 4-5 měsíců. Kojena jsou většinou do půl roku.
Krmení musí být pestré. Krmíme je navečer do misek umístěných na vyvýšených plošinách nebo zavěšených ve větvích. Podáváme pestrou směs ovoce a zeleniny. Poskytneme jim také větve stromů. Přidávat můžeme dětské piškoty, rýži, dětské přesnídávky. Z živočišné potravy podáváme všechen dostupný hmyz, holata hlodavců, nakrájená jednodenní kuřata, libové syrové maso. Přidávat můžeme tvaroh, jogurty, syrová i vařená vejce. Vše doplníme o vitamíny a minerálie. Na pití můžeme dávat různé druhy čajů. Potravu, která nepodléhá zkáze můžeme ponechat celý den ostatní předkládáme až před setměním.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 11

druh Aotus azarae (Humboldt, 1811) - mirikina Azaraova

Aotus azarae - 0000000001

druh Aotus brumbacki Hershkovitz, 1983 - mirikina kolumbijská
druh Aotus griseimembra Elliot, 1912 - mirikina severokolumbijská

Aotus griseimembra - 0000000001 1

druh Aotus jorgehernandezi Defler & Bueno, 2007 - mirikina Hernandezova
druh Aotus lemurinus I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1843 - mirikina lemuří
druh Aotus miconax Thomas, 1927 - mirikina andská
druh Aotus nancymaae Hershkovitz, 1983 - mirikina loretská
druh Aotus nigriceps Dollman, 1909 - mirikina černohlavá
druh Aotus trivirgatus (Humboldt, 1811) - mirikina obecná
druh Aotus vociferans (Spix, 1823) - mirikina křiklavá

Aotus vociferans - 0000000001 1

druh Aotus zonalis Goldman, 1914 - mirikina panamská

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře