CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

tamarín pinčí
Saguinus oedipus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Cebidae - malpovití »  rod Saguinus - tamarín »  podrod Saguinus

Další názvy

= opice Lisztova
= pinč

Kriticky ohrožený

Obrázky


mládě


Taxon v check-listech zemí

Velikost

Hmotnost: 300-450 g
Délka těla: 21-26 cm
Délka ocasu: 33-41 cm

Rozšíření

Žije pouze ve zbytcích přímořských pralesů severozápadní Kolumbie.

Popis

Tohoto tamarína si nemůžeme splést s jiným druhem. Hlava, hřbet a ocas jsou zbarvené různými odstíny hnědé od rezavé až po hnědočernou. Břicho je bílé. Nejnápadnější je chochol dlouhých bílých chlupů, který silně připomíná “pankáče”.

Ekologie

Obývá suché i vlhké primární a druhotné lesy a porosty poblíž pobřeží Karibského moře. Samice si označují teritorium močí a pachovými žlázami. Žijí v malých rodinných skupinách s mláďaty, dožívají se až 15 roků.
Samice je březí 140 (dle některých autorů 160-170 dnů), rodí jedno, většinou však dvě mláďata. Trojčata se rodí jen výjimečně. Porodní váha mláďat je okolo 30-35 gramů. Mláďata opět nosí samec. Samice je pouze kojí a obhajuje teritorium. Pohlavně dospívají v jednom a půl roce.

Potrava

Živí se ovocem, semeny, výpotky stromů, bobulemi, výhony a květy. V jeho potravě je silně zastoupena i živočišná složka. Chytá nejrůznější živočišnou potravu včetně ještěrek, myší a ptáků a jejich vajec. Svou kořist zabíjí jedním kousnutím do hlavy.

Chov

Pro chov tamarínů jsou vhodné větší ubikace. Optimální rozměr pro pár je 3 x 1.5 x 2 m. Vybavení ubikace a podmínky chovu jsou v podstatě stejné jako u kosmanů bělovousých. Chováme je v páru nebo v rodinné skupince, jinak rodí jen dominantní samice, zatímco ostatní jsou v sexuálním stresu. Teprve po jejím úhynu nebo odstranění přichází další samice do říje a je brzy oplodněna.
Tamaríni všeobecně potřebují vysoký podíl živočišné složky v potravě. Tamarín pinčí má tyto nároky ještě vyšší. K dispozici by měli mít dostatek hmyzu, zejména sarančat. Podáváme jim i mláďata hlodavců, nastříhaná jednodenní kuřata, nakrájené drůbeží maso a vnitřnosti. Ovoce, zelenina a ostatní přídavky jsou stejné jako u kosmanů bělovousých. Krmení rozdělíme do několika fází. Ráno jim dáme nadrobno nakrájené ovoce a zeleninu. Na další krmení podáváme speciální krmiva pro tamaríny a všechny ostatní doplňky. Odpoledne jim dáme hmyz, který by měl být k dispozici po celý den.

Literatura

Black D. (Albatros/Praha): Zázraky ve světě zvířat, Orbis Publishing Limited, London 1981
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc
Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Saguinus oedipus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Saguinus oedipus (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře