CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

outloň malý
Nycticebus pygmaeus Bonhote, 1907

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Lorisidae - outloňovití »  rod Nycticebus - outloň

Vědecká synonyma

Nycticebus intermedius Dao Van Tien, 1960

Obrázky


lebka

Taxon v check-listech zemí

Velikost

Samci váží okolo 460 g, samice 370 g, celková délka těla je 21-29 cm.

Popis

Outloň malý je hnědočerveně zbarvený, se světlejším břichem a světlou obličejovou maskou.

Ekologie

Obývají pralesy, kde žije stromovým způsobem života. Na zem slézá velmi nerad. Často šplhá zavěšený hlavou dolů. Teritorium si označují močí.Polovinu potravy tvoří ovoce. Zbytek jsou drobní obratlovci, hmyz, ptačí vejce a výhonky. Ke kořisti se dokáže pomalu a nepozorovaně přiblížit a pak ji náhlým výpadem uchvátí. Samice dospívají již v devíti měsících samci až v jednom a půl roce věku. Samice rodí po 188 dnech březosti většinou jedno mládě, které samice kojí až čtyři měsíce. Pevnou potravu však začínají přijímat mnohem dříve. Mládě se přidržuje zpočátku matčiny srsti, později je začne odkládat v budce nebo ve větvích. Dožívají se až 20 let.

Rozšíření

Laos, Kambodža, Vietnam

Chov

Outloně chováme v párech nebo v rodinných skupinách. Dospělí samci se navzájem napadají. Každé zvíře musí mít svou budku, kde má možnost se schovat. Pro pár je optimální ubikace o rozměrech 1.2 x 1 x 1.5 m. Teplota v nádrži se má pohybovat okolo 23-25°C, vhodný je i přídavný bodový zdroj tepla. Výhodná je také vyšší relativní vlhkost vzduchu (přes 80 %), která má vliv na kvalitu srsti celkovou kondici zvířat. Do ubikace umístíme větší množství větví na šplhání. Aby je zvířata mohla prsty dobře obejmout mají mít průměr okolo dvou centimetrů. Do větví umístíme budky nebo polobudky, které často využívají ke spaní. Ve větvích také zavěsíme misky na krmení a vodu. Obrácený světelný režim umožní pozorovat zvířata i ve dne.
Outloně krmíme kvalitní potravou s asi 50 % podílem živočišné složky. Nesmíme je však překrmovat a je nutné neustále sledovat jejich hmotnost, neboť mají sklony k obezitě. Krmení podáváme, aby se nekazilo před tím než začnou aktivovat, tj. v normálních podmínkách navečer. Krmíme je sladkým ovocem, zeleninou (mrkev, rajčata, paprika, salát) a výhonky. Přidáváme vařenou rýži, ovesné vločky, dětské piškoty a přesnídávky. Z živočišné potravy podáváme myšata, moučné červy, cvrčky, sarančata, šváby, nakrájené drůbeží nebo hovězí maso, jednodenní kuřata. Potravu zpestříme vejci, tvarohem, krémáčky... Na pití je možné podávat čaj nebo čistou vodu. Potravu doplníme o vitamíny a minerálie.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Nycticebus pygmaeus Bonhote, 1907]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Nycticebus pygmaeus Bonhote, 1907]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

? nepotvrzený výskyt v oblasti popisované check-listem