CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

outloň váhavý
Nycticebus coucang (Boddaert, 1785)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Lorisidae - outloňovití »  rod Nycticebus - outloň

Vědecká synonyma

Tardigradus coucang Boddaert, 1785 o
Nycticebus brachycephalus Sody, 1949
Nycticebus buku Robinson, 1917
Nycticebus hilleri Stone & Rehn, 1902
Nycticebus insularis Robinson, 1917
Nycticebus malaiana Anderson, 1881
Nycticebus sumatrensis Ludeking, 1867
Nycticebus tardigradus (Raffles, 1821)

Další jména

= lori váhavý

Obrázky

Taxon v check-listech zemí

Popis

Rozlišují se čtyři subspecie, které se liší velikostí a barvou srsti. Barva těla je hnědavá až šedohnědá s výrazným tmavým pruhem na hřbetě. Je o něco větší než jeho menší příbuzný outloň malý. Hmotnost dospělých zvířat je okolo 1200 g. Délka těla 26-38 cm. Žijí v tropických pralesních oblastech až do nadmořské výšky 1300 metrů. Teritoria si označuje výměškem pachových žláz umístěných na vnitřní straně rukou i močí. Potravní nároky jsou v podstatě stejné jako u outloně malého.

Rozšíření

Jihovýchodní Asie včetně Sumatry, Jávy, Kalimantanu některých dalších ostrovů

Chov

Chov a potrava se neliší od outloně malého. Vhodnější je o něco větší ubikace. Pohlaví je poměrně dobře rozeznatelné. Samice má vulvu blíže ke konečníku než samec. Pohlavní cyklus probíhá po celý rok a opakuje se každých čtyři až šest týdnů. Říji snadno poznáme podle zduřelých a začervenalých vnějších pohlavních orgánů samice. Březost trvá 191 dnů. Mláďata jsou zbarvena šedě až stříbřitě, toto juvenilní zbarvení většinou mizí ve třech měsících věku. Pohlavní dospělosti dosahují okolo 17-21 měsíce. Potrava ani technika krmení se neliší od outloně malého.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Zařazené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Nycticebus coucang coucang (Boddaert, 1785)

Nycticebus coucang coucang - 000000000001000

poddruh Nycticebus coucang natunae (Stone & Rehn, 1902)

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [39759]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Nycticebus coucang (Boddaert, 1785)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Nycticebus coucang Boddaert, 1785]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Nycticebus coucang (Boddaert, 1785)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)