CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

lemur kata
Lemur catta Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Lemuridae - lemurovití denní »  rod Lemur - lemur

Další názvy

= kata
= maki katta
= muna katta

Obrázky


mládě


Taxon v check-listech zemí

Velikost

Hmotnost: 2-2,5 kg

Popis

Tělo je zbarveno šedě až šedohnědě, ocas s výrazně černobílým proužkováním, které slouží k vzájemnému dorozumívání.

Ekologie

V přírodě tvoří tlupy o 10-15 jedincích. Obývají sušší oblasti s řídkými lesy a skalisky. Živí se listy, květy, plody, kůrou a mízou, občas si potravu zpestří hmyzem či drobnými obratlovci a ptačími vejci. Teritorium si značí výměšky pachových žláz. Mají denní aktivitu.
Březost trvá asi 134-138 dnů. Samice může zabřeznout jen v jednom dni v roce. Rodí většinou jen jedno mládě, které kojí tři měsíce. Mláďata po porodu váží průměrně 60-70 gramů. Rodí nejčastěji v srpnu a září. Mládě nejprve nosí zachycená v srsti na břiše, později se o ně starají i ostatní členové skupiny. Pohlavně dospívají ve dvou letech a dožívají se až 27 let.

Rozšíření

Jih a jihozápad Madagaskaru

Chov

Lemur kata se poměrně dobře aklimatizuje v našich podmínkách. Pro chov postačuje teplota okolo 20-22°C. Přes léto je výhodné je vypouštět do venkovních výběhů, neboť lemuři se všeobecně velmi rádi sluní. V zoologických zahradách se osvědčily výběhy umístěné na ostrůvku. Pokud není možné zvířata pouštět do výběhu, měli bychom zajistit slabý zdroj ultrafialového záření. Katy i ostatní lemuři jsou velmi pohyblivá a čilá zvířata, proto se musí velikost ubikace i výběhu těmto podmínkám přizpůsobit. Vnitřní kotec by měl mít pro pár rozměry nejméně 3 x 3 x 2 metry. Prostor je nutné co nejvíce rozčlenit-po kleci rozvěsíme různě silná lana, houpačky a provazové žebříky. Vhodné jsou i silné větve a police umístěné na stěnách, kde zvířata ráda odpočívají. Jako podestýlka se používají hobliny. Katy žijí v přírodě ve větších sociálních skupinách, proto je vhodné je chovat alespoň ve třech až čtyřech kusech.
Lemur kata je všežravec s větším podílem rostlinné složky. Krmení musí být co nejpestřejší. Potravu předkládáme dva až tři krát denně. Podáváme ovoce a zeleninu v co nejširším sortimentu, vařenou rýži, tvaroh, vejce, hmyz. Jako přílohu je vhodné dávat čerstvé větve listnatých stromů. Pozor si musíme dát na překrmování, neboť lemuři jsou náchylní ke ztučnění.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Cryptoprocta ferox Bennett, 1833 - fosa, Acrantophis madagascariensis (Duméril & Bibron, 1844) - hroznýš madagaskarský, Polyboroides radiatus (Scopoli, 1786) - jestřábec madagaskarský, Buteo brachypterus Hartlaub, 1860 - káně madagaskarská

potrava: Tamarindus indica L. - tamarind indický

Odkazy a literatura

Budapest Zoo
Datum citace: 12. prosinec 2011
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Lemur catta Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [68:makis&Itemid=437]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Lemur catta Linnaeus, 1758]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře