CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

maki trpasličí
Microcebus murinus (J. F. Miller, 1777)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Primates - primáti »  čeleď Cheirogaleidae - makiovití »  rod Microcebus - maki

Další názvy

= maki myší
= muna myší

Obrázky


mládě

kostra

Velikost

Délka těla bez ocasu je okolo 12-14 cm, celková délka 24-28 cm, hmotnost 60-105 g.

Popis

Makiové patří mezi nejmenší lemury, ale i primáty. Má velmi hustou, jemnou srst. Je šedě až hnědočerveně zbarvený, břicho je bílé, má delší uši. Blízce příbuzný maki červený Microcebus rufus, který je tmavě rezavý se žlutavým břichem, kratšíma ušima a žije na východě ostrova.

Ekologie

Maki trpasličí obývá pralesy a galeriové opadavé lesy, kde žije na stromech. Jako úkryt si vyhledává dutiny stromů nebo si z větviček staví hnízda. U kořene ocasu si ukládá tukové zásoby. Ty mu pomáhají překonat období sucha, které přespávají v dutinách nebo v hnízdech. Den přespává v úkrytech, v noci se vydává za potravou. Živí se převážně hmyzem a ostatními bezobratlými, mláďaty drobných obratlovců a pouze menší část potravy tvoří ovoce, nektar, květy. Rozmnožují se od listopadu do června. Samice rodí dvě až tři mláďata v budce. Novorozená mláďata váží 6-8 g. Březost trvá 59-62 dnů. Mláďata dospívají ve věku 7-10 měsíců. Dožívají se až 15 let.

Rozšíření

Západní a jižní část Madagaskaru

Chov

Maki chováme v páru v kleci nebo teráriu přiměřené velikosti. Pro pár postačuje nádrž o velikosti 100 x 80 x 80 cm. Vybavíme ji větvemi na šplhání a budkami (10 x 10 x 15 cm). Jako všechna pralesní zvířata vyžaduje teplotu 22-26°C a vyšší vlhkost vzduchu, která přispívá k udržení dobré kvality srsti. Na dno je vhodná vrstva rašeliny nebo drcená kůra, která udržují vyšší vlhkost. K vytápění menší ubikace postačuje slabá žárovka zavěšená v krytu z květináče.
Maki krmíme sladkým ovocem v co nejpestřejší nabídce. Přidáváme sladké kaše (Milupa), kompoty, strouhanou mrkev, dětské přesnídávky, krémáčky, občas žloutek s tvarohem. Větší část potravy musí tvořit hmyz (cvrčci, mouční červi, švábi), myšata a občas potravu zpestříme nakrájeným drůbežím nebo hovězím masem. Výborný je také smýkaný hmyz. Potravu obohatíme vitamíny.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [13323]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Microcebus murinus (J.F. Miller, 1777)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Microcebus murinus J. F. Miller, 1777]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [599:grauer-mausmaki&Itemid=437]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Microcebus murinus (J. F. Miller, 1777)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře