CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

netopýr hvízdavý
Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Chiroptera - letouni »  čeleď Vespertilionidae - netopýrovití »  rod Pipistrellus - netopýr

Vědecká synonyma

Vespertilio pipistrellus

Další názvy

= letouň zakrpený
= nedopír hvízdavý

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 3,5–6,5 g, velikost 36–51 mm

Popis

Spolu se svým dvojníkem netopýrem nejmenším (P. pygmaeus) náš nejmenší netopýr. Vzájemné odlišení obou nedávno odlišených podvojných druhů je však velmi obtížné a plně spolehlivé jen s využitím molekulárně genetické analýzy. Dalším zásadním znakem jsou rozdíly v koncové frekvenci echolokačních hlasů, která se u netopýra hvízdavého pohybuje kolem 45 kHz (49–44 kHz), zatímco u netopýra nejmenšího nepadá pod 50 kHz (typicky 55 kHz). Z morfometrických rozdílů je zásadní poměr délky 2. a 3. článku nejdelšího (3.) prstu křídla, tvar čenichu a zbarvení penisu. Odlišení obou druhů od netopýra parkového je popsáno u n. nejmenšího.

Echolokace: FM hlasy, poměrně dobře zachytitelné s maximem intenzity na 45 kHz, FM složka (70–45 kHz) krátká a obtížně zaznamenatelná, rytmus poměrně pomalý (7–9 hlasů/sek). Nápadné sociální hlasy samců v podzimním období, širokopásmové od 20 kHz s jednoduchým terminálním trylkem.

Rozšíření

Druhový komplex, původně chápaný jako jediný druh (netopýr hvízdavý), osídluje takřka celou západní polovinu palearktické oblasti od Portugalska po Balchašské jezero, na jihu od marockého Atlasu přes středozemní ostrovy, Malou Asii, Írán, Afghánistán až po severní Indii, na severu od Orknejských ostrovů a jižního Švédska, přes Estonsko a Bělorusko až po jižní Ural. I když genetické ověření druhové příslušnosti je zatím k disposici jen z malé části tohoto území, je zřejmé, že netopýr hvízdavý v současném pojetí skutečně osídluje větší část tohoto území, přinejmenším celou Evropu, Blízký Východ a střední Asii.

Na většině našeho území jde o druh poměrně běžný, avšak v některých oblastech tařka zcela chybí (Českomoravská vysočina) nebo se objevuje teprve v posledním desetiletí (střední Čechy, Polabí). Jinde naopak tradičně vystupuje jako jeden z nejhojnějších druhů (Plzeňsko, Pošumaví, Nízký Jeseník). Zdá se, že na rozdíl od severočeských a severomoravských podhorských a horských oblastí, nemusí být jeho výskyt v jižní části území (zejména na jižní Moravě a v jižních Čechách) spojitý
a na rozdíl od jeho dvojníka je omezený na lidská sídla.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mezitaxonové vztahy

predátor: Parus major Linnaeus, 1758 - sýkora koňadra

Mapy rozšíření

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Pipistrellus pipistrellus aladdin Thomas, 1905
poddruh Pipistrellus pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774)

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305434]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Pipistrellus pipistrellus Schreber, 1774]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [17317]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774)]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře