CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

hoacin chocholatý
Opisthocomus hoazin (Müller, 1776)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Opisthocomiformes - hoacinové »  čeleď Opisthocomidae - hoacinovití »  rod Opisthocomus - hoacin

Vědecká synonyma

Opisthocomus hoatzin

Obrázky


Taxon v check-listech zemí

Taxonomie

Monotypický druh.Pravděpodobně největší ornitologický oříšek pro taxonomy.V mimulosti byl řazen mezi tinamy,dropy,chřástaly nebo kurovité ptáky.V současnosti je na základě studia DNA řazen do samostatného řádu a za jeho nejbližší příbuzné jsou považovány kukačky.
Ještě dlouho po objevení byl díky drápkům na křídlech dáván do spojitosti s archeropteryxem,v současnosti je však přijímán názor,že tento znak je výsledkem konvergentního vývoje.

Velikost

Délka:62-70 cm.
Hmotnost:700-900 g.
Vejce:41-50x30-32 mm.

Ekologie

Jedná se o obyvatele mangrovových porostů na mořském pobřeží a hustě zarostlých břehů řek a dalších vodních ploch.Většinou tvoří na hnízdištích páry,i když je známa i polygamie.Obvykle hnízdí několik párů v malých koloniích.Hnízdo je stavba z klacíků postavená na větvích v bezprostřední blízkosti vody.Snůšku tvoří 2-3(4)vejce,délka inkubace je 30-31 dní.Mláďata již po několika dnech po narození při nebezpečí vyskakují z hnízda do vody,kde na rozdíl od dospělých ptáků dobře plavou a dokonce se i potápějí.Když nebezpečí pomine,vylézají po větvích zpět do hnízda,přičemž si pomáhají 2 drápky na křídlech.Tyto drápky se ve věku 70-100 dní ztrácejí.Zhruba po dvou měsících jsou schopna letu,i když nejsou nijak vynikajícími letci a i staří ptáci jsou schopni jen krátkých přeletů(do cca 350 m).Pohlavně dospívají ve 2-3 letech.
Potrava je čistě rostlinná-více než 80% tvoří listí,zbytek květy a v malém množství i plody.Vzhledem ke špatné stravitelnosti této potravy se jim vyvinulo zvětšené vole,ve kterém za pomoci bakterií,prvoků a hub dochází k mikrobiálnímu kvašení jako u přežvýkavců.I tak probíhá trávení velice pomalu a trvá 24-48 hodin.
Mláďata jsou na hnízdě 2-3 měsíce krmena částečně natrávenou potravou.Na tomto krmení,jako i na ochraně hnízda se podílejí i mladí ptáci z předešlého hnízdění.

Rozšíření

Severovýchod Jižní Ameriky.

Literatura

Šťastný,K.,Bejček, V.,Vašák, P.,1998:Svět zvířat.Ptáci 2.Albatros

Mezitaxonové vztahy

Související hesla

živoucí fosílie

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22684428]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Opisthocomus hoazin (Müller, 1776)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53530]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Opisthocomus hoazin Statius Müller, 1776]
Datum citace: 28. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Opisthocomus hoazin (Statius Müller, PL, 1776)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Opisthocomus hoazin]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Opisthocomus hoazin (Müller, 1776)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Opisthocomus hoazin]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře